wpc80

Willy-Paul Carlier maakt zijn laatste reis

"Ann-Marie en Trudo hebben de spijtige plicht U het verschijnen van Willy-Paul Carlier voor de Eeuwige rechter aan te kondigen." Zo luidt het overlijdensbericht dat Willy-Paul Carlier vorig jaar liet opstellen, en dat nu werkelijkheid wordt. Op 81-jarige leeftijd is de grote bezieler van De Blauwe Vogel afgelopen weekend overleden.

"De reisfamilie Carlier" is overal in binnen- en buitenland gekend. Als 17e generatie (jawel, u leest het goed), was Willy-Paul één van de meest markante figuren uit de rijke geschiedenis van De Blauwe Vogel, tot op vandaag één van de voornaamste reisorganisaties in ons land. Onze redactie had meermaals het genoegen om te luisteren naar de talrijke anekdotes die de Truiense ondernemer met veel smaak en detail wist te vertellen. Tot zijn persoonlijke hoogtepunten behoorde ongetwijfeld zijn bezoek aan de privéwoning van de Amerikaanse president Jimmy Carter, die Carlier en zijn gezin uitnodigde om bij hem thuis te komen overnachten. Ook andere beroemde figuren als Jacques Brel, Mies Bouwman, Abbé Pierre en Federico Bahamontes poseerden maar al te graag op de foto met het icoon van de Vlaamse reisindustrie. De ondernemer met de typische blauwe bril schreef twee boeken over zijn ervaringen in de reissector. Anekdotisch, verhalend, joviaal, vol humor,... dat typeerde hem.

Willy-Paul Carlier was ruim 50 jaar zaakvoerder van De Blauwe Vogel. Hij bouwde de organisatie uit tot een waar begrip, met specialiteit in bestemmingen als Zuid-Afrika, de VS, Dubai, Thailand, Lourdes én in diverse cruises, ook met eigen schepen. Het succes van het bedrijf werd gebouwd op de sterke vertrouwensrelatie die hij doorheen de jaren wist op te bouwen met lokale partners. WPC, zoals hij kortweg werd genoemd, was een vriend des huizes van plaatselijke hoteliers, busbedrijven, restauranthouders, toeristische diensten, luchtvaartmaatschappijen, enzovoort. Het bracht hem in een uitstekende positie om de beste prijs-kwaliteitgarantie te kunnen aanbieden voor zijn pakketreizen. Een formule die klanten vanuit alle uithoeken van het land deed kiezen voor het bescheiden reisbureau in Sint-Truiden.

De verwezenlijkingen van Willy-Paul Carlier zijn niet gering. Hij bracht vernieuwing in de sector en zette Sint-Truiden -en bij uitbreiding heel Haspengouw- op de internationale kaart. Daarvoor kreeg hij niet altijd de erkenning die hij wel verdiende. Eén van zijn grootste ontgoochelingen was de gedwongen verhuizing van zijn kantoor op een uitstekende zichtlocatie aan de Kennedylaan (N80), waar hij naar eigen zeggen door politieke tegenwind werd verplicht om plaats te ruimen. Hij liet het echter niet aan zijn hart komen, en vocht keihard terug vanuit een nieuw kantoor, nauwelijks een paar honderd meter verder.

Intussen had Willy-Paul al een tijdje geleden de bedrijfsleiding overgedragen aan zijn zoon Trudo, die De Blauwe Vogel vandaag nog steeds naar alle windstreken doet uitvliegen. De 81-jarige reisorganisator droomde al van de dag dat zijn kleindochter Magaly, als 19e generatie, het roer in handen zal nemen. Zelf is hij aan zijn laatste reis begonnen. Het overlijdensbericht dat hij vorig jaar liet maken, is een uitnodiging voor de afscheidsviering in Lourdes. Daar, aan de grot, moet volgens de ondernemer zijn as worden uitgestrooid. "Lourdes is mijn leven", zo liet hij optekenen.

Namens de redactie bieden we alle familieleden, het personeel van De Blauwe Vogel en de duizenden vrienden en kennissen die getroffen zijn door het overlijden van Willy-Paul, onze blijk van medeleven aan.