be-mine-beringen-2

Winkelcomplex op Be-MINE komt er niet

Het grote winkelcomplex van 28.000 vierkante meter op de mijnterreinen van Beringen komt er niet, dat heeft de redactie van regionale tv-zender TVL uit betrouwbare bron vernomen.

Op een vergadering met ministers van de federale en Vlaamse regering, én met als voorzitter vicepremier Vande Lanotte, is het winkelgedeelte van be-MINE unaniem afgekeurd. De afkeuring komt er omwille van de grootschaligheid van het shoppingcenter. Daardoor ontstaat er volgens de ministers druk op de mobiliteit. Ook zou het winkelcomplex niet complementair zijn met de stadsontwikkeling van Beringen. Ten slotte zijn de plannen in strijd met de winkelnota van de Vlaamse regering.

Er rest de privéontwikkelaars nu niets anders dan een ander, kleinschaliger plan voor het shoppinggedeelte in te dienen. Andere mogelijkheid om de herbestemming van het mijnterrein in Beringen nog een slaagkans te geven is de eventuele declassering van de kolenwasserij. De restauratie van de kolenwasserij kost enorm veel geld. Maar die beslissing ligt bij Vlaams minister Bourgeois, aldus TVL.

"Gelukkige mens"

Zowel de Beringse burgemeester Marcel Mondelaers, schepen van Lokale Economie Ahmet Koç als projectmanager van BE-Mine Peter Douven, konden nog niet reageren op de beslissing. Zij hebben dinsdagmorgen overleg en zullen daar een gemeenschappelijk standpunt bepalen.
Bart Lodewyckx, die als directeur van Unizo-Limburg zich altijd tegen de plannen heeft verzet, vindt de beslissing een goede zaak. "Al onze bezwaren komen in de argumentatie van de ministers terug. Ik ben een gelukkige mens. Al verwachten wij wel snel een nieuwe, meer kleinschalige vergunningsaanvraag."