Nieuws Limburg Winkeliers krijgen klap van bubbelbeperking, maar…

Winkeliers krijgen klap van bubbelbeperking, maar…

Winkeliers krijgen klap van bubbelbeperking, maar…

De vooruitzichten van de Limburgse bedrijven gaan stap voor stap de goede richting uit. Het derde kwartaal van dit jaar was minder negatief dan de dieptepunten van 2009 en 2013. Het zijn vooral de grote jongens die optimistisch zijn over het einde van 2020, zo blijkt uit de grote kwartaalbevraging van Unizo en VKW Limburg.

Het vertrouwen in de toekomst mag dan wel toenemen, de evaluatie van het voorbije kwartaal blijft sterk negatief. Zo blijkt uit de cijfers onder meer dat:

– 46,7% van de Limburgse bedrijven een omzetdaling kende in vergelijking met vorig jaar
– 41,2% van de exportbedrijven hun export zag afnemen
– 22,2% nu minder werknemers heeft
– 37,1% het investeringsritme verminderde
– 43,5% een afname van de winstmarge moest vaststellen.

Van alle indicatoren kennen de investeringen de kleinste toename. Het investeringsritme herstelt dus nog niet zo snel. Beterschap voor de komende maanden wordt echter voorspeld in alle sectoren. (Behalve de detailhandel, die nog moet bekomen van de opdoffer door de bubbelbeperking in de zomer.) Zo worden in de bouwsector, de diensten en de productie, de globale negatieve cijfers gehalveerd ten opzichte van juli. De groothandel zet als eerste en enige sector zelfs opnieuw een positieve score neer. Kijken we naar de grootte van de bedrijven, dan zien we in vergelijking met drie maanden geleden veel meer spreiding tussen de grootte-klassen. Met uitzondering van de bedrijven tussen 10 en 20 werknemers worden de voorspellingen overal wat minder negatief. De grote jongens zijn het meest enthousiast over de toekomst.

Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van Unizo Limburg, legt uit: “De vooruitgang toont aan dat de Limburgse ondernemers stilaan uit de put (willen) klimmen. Al blijken de wanden best nog wel steil en glad te zijn, en is de reddingsladder niet voor elke ondernemer en sector in zicht. Wij vrezen dat er tegen het einde van dit jaar en begin volgend jaar nog een stevige terugval te verwachten is. Op dit ogenblik hangen immers nog altijd veel bedrijven aan het infuus. Veel ondersteunende maatregelen lopen stilaan op hun einde, terwijl de economie nog lang niet opnieuw op kruissnelheid draait. Daarom vragen wij gerichte ondersteuning, zoals de verlenging van de tijdelijke werkloosheid. En eisen we het recht op ondernemen. Of het nu gaat over toerisme, bouwwerven, events, beurzen, feesten of gewoon werken op kantoor: alles wat veilig kan, moet mogen. Laat ondernemers ondernemen.”

En ook Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder van VKW Limburg, heeft een analyse klaar: “De cijfers gaan duidelijk de goede richting uit, maar de weg uit de crisis blijft nog lang. Toch lijkt de kracht van het herstel stilaan af te nemen, waarbij vooral het achterblijven van de investeringen ons verontrust. Krachtige maatregelen die de consument, de ondernemer en de investeerder vertrouwen geven zijn nú nodig. Wij pleiten vooral voor: 1) een forse verhoging van de productieve overheidsinvesteringen in infrastructuur voor digitalisering, mobiliteit, energie en innovatie 2) consequent de kaart trekken van digitalisering en e-commerce door snelle implementatie van 5G en door logge arbeidsregelingen en nachtarbeid flexibeler te maken en 3) het drastisch inkorten van de te doorlopen procedures bij investeringen én de onuitputtelijke beroepsmogelijkheden tegen vergunningen.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Lanaken
Lanaken

Ambiorixprijs is voor… Nelissen!

Nummer 32 in de indrukwekkende lijst van de Ambiorix-prijswinnaars is Nelissen Steenfabrieken. De prestigieuze onderscheiding van VKW-Limburg is een nieuwe… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.