wuytack3-1

Winst Vandersanden moet Nederland weer op rails helpen

Uitstekende cijfers bij Steenfabrieken Vandersanden uit Bilzen. "In een moeilijk jaar, waarin de strenge winter ons parten heeft gespeeld, zijn we er toch in geslaagd om onze omzet nog lichtjes te verhogen," zegt CEO Jean-Pierre Wuytack. Het bedrijf sloot 300.000 euro hoger af, op 56,1 miljoen euro. "Dat is vooral te danken aan onze nieuwe producten, zoals de isolatieplaten met steenstrips (E-Brick). Amper een jaar nadat we daarmee zijn gestart, is dit al goed voor een omzet van 1 miljoen. Dit jaar mikken we op het dubbele en gaan we met dit product ook de Nederlandse, Duitse en Franse markt bewerken."

Een andere nieuwigheid werd inmiddels alweer afgestoten, met name de productie van voorgemetselde binnenmuren. "De transportkosten lagen te hoog en de marges waren te klein," zegt Wuytack hierover. "Anderzijds geloven we wel sterk in nieuwe toepassingen voor prefab gevelwanden. Deze markt is nog klein, maar bijkomende mogelijkheden zijn in volle ontwikkeling."

Overnames Nederland
De winst na belastingen bedroeg zo'n 7 miljoen, een miljoentje minder dan een jaar voordien. "Spijtig genoeg moeten we hiermee de verliezen dekken van onze bedrijven in Nederland," legt de algemeen directeur uit. "In 2010 zijn we voor 100% eigenaar geworden van de steenfabrieken in Hedikhuizen en Spijk, nadat we onze vennoot Hewa hebben uitgekocht. Maar de afgelopen 2 jaar is de woningbouw in Nederland met 35% in elkaar gezakt. En ook de prijzen zijn er sterk gedaald. Gelukkig lijkt het dieptepunt daar inmiddels bereikt, en klimmen we veel sneller dan de markt terug omhoog. Voor 2011 hopen we in Nederland op een break-even."