wouter uten klein

Wouter Uten, UgenTec: “Nederlanders durven sneller innoveren”

Eindigen in de reeks Bruggen Bouwen doen we met een jonge klepper: Wouter Uten. De 25-jarige Hasselaar bestormt momenteel met UgenTec en zijn revolutionaire software voor DNA-analyse de markt. Met dank aan Nederland. “Bij biotechnologiebedrijf PathoFinder in Maastricht liep ik stage en dankzij hun geboden kansen is UgenTec kunnen ontstaan”, klinkt het dankbaar.

Het gaat hard voor Uten die op zijn 18de zijn eerste bedrijfje opstartte. Toen ging het om de ontwikkeling van websites, maar intussen heeft hij enkele versnellingen hoger geschakeld. Het resultaat is UgenTec drie jaar na de oprichting 31 werknemers telt en jaarlijks de omzet met 300 tot 400 % ziet toenemen. “Wat we juist doen? Onze software helpt labo’s hun DNA-analyses sneller te verwerken. Niet onbelangrijk want zeker daar valt er geen tijd te verliezen. Een belangrijk deel van het repetitief werk van de laborant automatiseren wij. Het hele proces verloopt aanzienlijk vlotter en draagt bij tot een accuratere diagnose voor patiënten die lijden aan kanker, HIV, allerhande infecties …”

Overlevingskans

Vanop de Corda Campus in Hasselt zetten Uten en zakenpartner Tom Martens UgenTec meer en meer op de kaart. De eerste stappen werden niet toevallig in Nederland gezet. Ook wanneer wij hem telefoneren verblijft de twintiger bij de noorderburen. “Ik keer net van een beurs terug waarop ik met meerdere van onze klanten gesproken heb. Nederland is een zeer belangrijke markt voor ons en goed voor 15 tot 20 % van de omzet. Het Academische Ziekenhuis in Utrecht was trouwens het allereerste labo dat onze producten gebruikte. Dat heeft onze overlevingskansen aanzienlijk vergroot en toegelaten om als jong bedrijf te kunnen groeien”.

Ontkiemen in Nederland

“Nederland staat enorm open voor wie nieuwe producten en oplossingen aanbiedt”, vervolgt Uten. Dat merkte de jonge ondernemer toen hij informatica studeerde aan de toenmalige KHLim en stage liep bij PathoFinder in Maastricht. “Ik kreeg er de vraag om iets te ontwikkelen waardoor het proces rond data-analyse aanzienlijk zou versnellen. Het is daar waar UgenTec is kunnen ontkiemen. Nadien heb ik hun prototype voor hun op punt gezet. PathoFinder gaf me veel kansen en ondersteuning. Ook mocht ik er mee naar verschillende belangrijke congressen. Als ze in u geloven, gaan ze ervoor. Het verschil met Belgen is dat wij bewuster kiezen. Alleen duurt het innovatieproces dan ook veel langer. Nederlanders durven daar net sneller voor kiezen wat zeer fijn is voor een jong bedrijf als het onze”, verduidelijk Uten.

Grenzen verleggen

Tot slot: welke gouden tip kan Uten geven aan ondernemers? “Als Limburger zijn we geneigd om heel lokaal te denken. Samenwerking in eigen regio is natuurlijk heel belangrijk, maar durf buiten de provinciegrenzen te stappen. Zeker als je wil groeien, moet je daar de kansen grijpen. Onze snelle groei is grotendeel s daaraan te danken. Durf over de grenzen heen te kijken en stap op het vliegtuig. Uit eigen ervaring weten we dat andere culturen een versnelling voor de business betekenen”.

www.ugentec.com

Schrijf u nu in voor de grootste Euregionale speed business dating. Doet het nu via deze link.