Yves Tielemans (Group Machiels): “Kies voor samenwerking”

10_Tielemans Yves

Group Machiels startte 3 generaties geleden als een traditioneel bouwbedrijf en ontwikkelde ondertussen onder leiding van Louis Machiels, huidige voorzitter van de Raad van Bestuur, een heel brede waaier aan duurzame activiteiten.

Yves Tielemans, manager Remo Milieubeheer en Closing the Circle: Group Machiels kent drie grote pijlers van activiteiten. Ten eerste is er Machiels Building Solutions, waar wij houtskeletoplossingen bieden. De tweede pijler is vastgoed waar wij duurzame vastgoedoplossingen op maat bieden. En de derde pijler zijn onze milieuprojecten: wij bouwen o.a. zonnepanelen- en windturbineparken, en  baten de Remo opslagplaats in Houthalen-Helchteren uit.  De helft van deze activiteiten doen we in Chili wat dit ook meteen onze 2de thuisbasis maakt.

Op Remo maken wij de transitie naar ons Closing the Circle-project dat een oplossing biedt voor een aantal zeer belangrijke maatschappelijke uitdagingen. Zo kennen we een schaarste aan materialen, energie en land en daarnaast moeten we minder CO? gaan uitstoten. Door kringlopen te sluiten, Closing the Circle, kunnen we daar iets aan doen. Grondstoffen die verloren gewaand zijn,  afval , brengen we terug in de kringloop om er nieuwe grondstoffen, energie en producten van te maken. Via het Enhanced Landfill mining concept graven wij bestaande opslagplaatsen op en recupereren daar materialen en energie uit, met maximaal respect voor de mens en de omgeving.

Een aantal materialen -  metalen en plastics - kunnen we na opgraving en scheiding rechtstreeks recupereren. Andere materialen dienen we verder te gaan opzuiveren. Wij hebben gekozen om plasmatechnologie te gebruiken. Omdat het de meest efficiënte manier is om energie te maken, het hoogwaardige energiedragers zoals methaan of waterstof oplevert en tenslotte recupereer je na het verwerkingsproces plasmasteen. Dat is een verglaasde steen die je kan gebruiken als vervanger voor cement of als hoogisolerende bouwblokken.

Wij geloven sterk in het Quadrupel Helix model. Alleen door een samenwerking tussen industrie, overheden, kennisinstellingen en maatschappelijke actoren kan je dergelijke projecten op een duurzame manier ontwikkelen. Daarom hebben wij 5 jaar geleden een Vlaams Enhanced Landfill Mining-consortium opgericht waarin deze actoren zijn verzameld. Ondertussen werd er een Europees ELFM consortium (EURELCO) opgericht met ondertussen 40 leden uit 13 EU lidstaten. Momenteel vormen we ook een Industrieel consortium dat een aantal bedrijven samenbrengt die voor de nodige investeringen en know how zorgen om eerst het CtC project en nadien wereldwijd andere ELFM projecten te realiseren om zo van ELFM een succesvol exportproduct te maken. Voor een geslaagde innovatietraject mag je niet enkel focussen op het product of de dienst die je wil ontwikkelen, maar moet je op een duurzame manier alle actoren betrekken die je nodig hebt om van jouw verhaal een succesverhaal te maken.

Bekijk het interview met deze Innovatieheld

Het Innovatiecentrum helpt bedrijven door hen o.a. te begeleiden bij het opstellen van een subsidiedossier.
Meer weten over onze diensten?

Surf naar www.innovatiecentrum.be