Zaakvoerders van AIC Zonhoven in de cel

Twee zaakvoerders van boekhoudkantoor AIC Fiduciaire in Zonhoven zitten in de gevangenis op verdenking van miljoenenfraude. Ze zouden de jaarrekeningen van meerdere bedrijven hebben vervalst opdat die minder belastingen moesten betalen.

De 45-jarige boekhouder R.G. uit Zonhoven en zijn mede-zaakvoerder P.M. (37) uit Hasselt worden ook verdacht van zwarte uitbetalingen aan het personeel van hun boekhoudkantoor.

Verder zouden ze geknoeid hebben met beroepscertificaten voor zelfstandigen. Hiermee zouden ze potentiële klanten hebben willen binnenhalen.

Het omvangrijke fraudeonderzoek van de federale gerechtelijke politie van Hasselt wijst nu al uit dat de Belgische staat voor miljoenen euro’s is opgelicht. De grootste oplichting gebeurde via het vervalsen van de jaarrekeningen van tal van bedrijven, onder meer door nepfacturen op te stellen. Door de winsten van een firma bedrieglijk laag te maken, moeten die minder belastingen betalen. Andersom kan met jaarrekeningen geknoeid worden om verliezen te camoufleren waardoor bedrijven bijvoorbeeld sneller een nieuwe lening kunnen afsluiten bij de bank.

Het gerechtelijk onderzoek breidt zich intussen uit naar de bedrijven die klant waren bij AIC Fiduciaire. Die kunnen in verdenking worden gesteld van medeplichtigheid aan fraude.

Het boekhoudkantoor AIC Fiduciaire is gevestigd in de ultramoderne kantoren in de Ophelderingsweg in Zonhoven. De asymmetrische zwarte blok valt op langs de baan Hasselt- Eindhoven. De twee boekhouders zitten intussen al zo’n drie weken in de gevangenis op verdenking van valsheid in geschrifte, fraude, vervalsing van jaarbalansen, zwarte uitbetalingen en gesjoemel met beroepscertificaten.

Hun kantoor was gisteren open. “Iedereen is gewoon aan het werk. Hier is alles in orde. We werken voort”, reageert een van de werknemers. AIC Fiduciaire is een groot boekhoudkantoor met honderden klanten.

De federale gerechtelijke politie pluist intussen alle boekhoudingen uit om de omvang en de juiste toedracht van de oplichting te bepalen.

Marij WEYERS