Nieuws Limburg ZF in Lommel werft opnieuw 100 mensen aan

ZF in Lommel werft opnieuw 100 mensen aan

ZF in Lommel werft opnieuw 100 mensen aan

Nadat er door de enorme crisis in de sector van de windenergie, in 2012 en 2103 zo’n 114 mensen dienden te vertrekken bij ZF Windpower in Lommel, is de teneur helemaal omgeslagen. De nieuwe bestellingen sijpelen binnen en na een eerste aanwervingsgolf van 40 tijdelijke werknemers, staan er nog een 60-tal op de planning. De producent van tandwielkasten voor windmolens herademt. “2015 wordt een cruciaal jaar,” zegt CEO Jan Willem Ruinemans. “De komende maanden zal blijken of het herstel zich duurzaam doorzet.”

Het zag er in de jaren 2012 en 2013 niet goed uit voor de windenergiesector. Jan Willem Ruinemans: “Om je een idee te geven van hoe zwaar de crisis heeft toegeslagen: als er in het jaar 2012 in de Verenigde Staten nog voor 10 à 11 Gigawatt aan capaciteit werd geïnstalleerd, dan was dat een jaar later teruggevallen naar 1 Gigawatt.” Een en ander had ook gevolgen voor de werkgelegenheid in Lommel. Begin 2013 had ZF Wind Power in Lommel nog 875 mensen in dienst, waarvan er uiteindelijk 114 het bedrijf onder allerlei voorwaarden hebben moeten verlaten.

Heropleving

Stilaan laat ZF Wind Power die moeilijke periode achter zich. De markt trekt terug aan, het aantal bestellingen neemt weer toe. Tewijl ZF Wind Power zijn verkoop in 2013 met 50 procent zag kelderen, was er in 2014 een groei met 60 procent en dient ook 2015 zich veelbelovend aan met een stijging van 30 procent. Dat uit zich ook in Lommel. “2015 wordt een cruciaal jaar,” zegt Jan Willem Ruinemans. “Als we de komende maanden de lopende opdrachten tot een goed einde brengen, dan is het ergste van de crisis achter de rug.”

Aanwervingen
Dat ZF Wind Power uit het dal klimt, blijkt ook uit de aanwervingen die de voorbije maanden gebeurden. Vorig jaar werden al een eerste 40 mensen in dienst genomen, de komende maanden komen er daar nog een 60-tal bij. Het merendeel daarvan zijn tijdelijke contracten. “De windenergiesector is heel projectafhankelijk,” legt de CEO uit. “Drukke perioden wisselen elkaar af met minder drukke perioden. Bovendien is de windenergiesector nog altijd erg afhankelijk van overheidssubsidies en die willen, naargelang de samenstelling van het kabinet, nog al eens schommelen.”

In 2013 boekte ZF Wind Power over de 4 vestigingen heen, een omzet van 200 miljoen euro. De geïnstalleerde productiecapaciteit van de groep bedraagt ongeveer 10.500 MW, waarvan 6.000 MW in Lommel. Momenteel wordt daar ongeveer 2.000 MW van benut. Tot 2011 was het bedrijf in Lommel, vroeger bekend als Hansen Transmissions, eigendom van de Indiase groep Suzlon.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.