Nieuws Limburg “Zolang 40% in ’t zwart werkt, heeft horeca niks te zeggen”

“Zolang 40% in ’t zwart werkt, heeft horeca niks te zeggen”

“Zolang 40% in ’t zwart werkt, heeft horeca niks te zeggen”

Dirk Hendrickx, gekend horeca-ondernemer uit Hasselt, is boos. Heel boos. “Dat er geen duidelijkheid komt over de heropening van de horeca, is omdat onze hele sector wordt gezien als een bende onnozelaars en dieven die alleen maar zwart werken”, zegt hij. “We krijgen geen respect van de overheid zolang 40% van ons in het zwart actief is. We moeten op één lijn komen en bij iedereen een geregistreerde kassa installeren, anders hebben we niks te zeggen en kunnen we geen maatregelen afdwingen.”

De eigenaar van De Goei Goesting, ‘L Aperi Vino en Buon Eatalia uit zijn ongenoegen via sociale media: “Acht juni wordt overal vooropgesteld als de datum waarop de horeca opnieuw zou mogen opengaan”, verduidelijkt hij. “Onze beroepsorganisatie Horeca Vlaanderen heeft hard gestreden om een horecaplan voor te leggen met de volledige exit-strategie waarin alle maatregelen staan waar de horeca rekening mee moet houden om te kunnen en mogen opengaan. Helaas weten wij door het geruzie tussen virologen en politiek op dit moment zelfs niet of en wanneer de horeca überhaupt mag herstarten. Op 3 juni zullen we geīnformeerd worden of we op 8 juni onze klanten mogen ontvangen, of misschien ook niet…”

Waarom? “Nog steeds worden wij gezien als onnozelaars en dieven die alleen maar zwart werken”, aldus Hendrickx. “We krijgen totaal geen respect. Daarom wordt er met ons gesold en worden wij ook niet au serieux genomen. Wij zijn zo’n ondergewaardeerde sector, waardoor wij altijd aan het kortste eind trekken. En toch wil heel de bevolking dat zijn of haar horecazaak weer opengaat en klaar staat. Dat is ook onze missie.”

“Maar het systeem zit fout in elkaar. Het wordt hoog tijd dat de hele horeca op één en dezelfde lijn komt. Ik bedoel daarmee dat iedereen verplicht wordt om een geregistreerde kassa te installeren. Restaurants en café’s, frituren en pittabars, ijssalons en koffieshops,… Iedereen! Dan pas kunnen wij maatregelen afdwingen ten opzichte van de overheid. Want zolang 40% van de horeca nog zwart werkt, hebben wij niets te zeggen en dat moet dringend stoppen!”

“Ik wil zeker niet de pastoor uithangen, want elke ondernemer heeft in zijn leven al wat ‘extraatjes gedaan’, maar dit is voltooid verleden tijd en niet meer van DEZE tijd”, schreeuwt hij uit. “Ik ben geen voorstander om de prijzen op te slaan, omdat de klant er de dupe van zou zijn. Ook voor hen wordt het anders een dure affaire en dat is dus niet de oplossing. Ik vind dat alle horecazaken die niet met een blackbox werken, nog heel even de tijd moeten krijgen om zich in regel te stellen, en er anders tegen hen maatregelen genomen moeten worden. Dit zal wat mij betreft de regel moeten worden waar heel het horecalandschap moet achter staan. Zoniet zijn we gedoemd om ten onder te gaan!”

Toch verliest hij de moed niet: “Wij maken ons klaar om jullie in alle veiligheid, maar toch met de nodige gezelligheid te ontvangen. Hopelijk wordt het 8 juni… Keep safe, but keep lucky!”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Oudsbergen
Oudsbergen

Kris Knaepen gaat Jaraco leiden

Kris Knaepen is de nieuwe algemeen directeur van aannemingsbedrijf Jaraco uit Oudsbergen. Hij werd officieel voorgesteld aan de medewerkers tijdens… Lees meer