Nieuws Limburg Zolders zonnepark draait op afgedankte autobatterijen

Zolders zonnepark draait op afgedankte autobatterijen

Zolders zonnepark draait op afgedankte autobatterijen

Futech, installateur van zonnepanelen uit Tessenderlo, heeft aan de installatie van Truckstop 26 bis in Heusden-Zolder een opslagsysteem toegevoegd met batterijen van elektrische auto’s. “Hiermee bewijzen we dat het perfect mogelijk is om op industriële schaal gebruikte batterijen uit de automobielindustrie in te zetten voor stationaire toepassingen, zoals een zonnepark”, zegt Ismaël Ben-Al-Lal, CEO van Futech.

Truckstop 26 bis herbergt een beveiligde parking voor vrachtwagens, een restaurant met broodjesbar, vergaderzalen en sinds 2017 een laadstation voor elektrische voertuigen. De volledige projectsite wordt van groene stroom voorzien door een zonnepark van Futech, dat in 2012 in gebruik werd genomen. Volgens een serviceovereenkomst blijft Futech gedurende 20 jaar eigenaar van het zonnepark en verantwoordelijk voor het onderhoud. Truckstop 26 bis betaalt een maandelijkse vergoeding voor de geleverde stroom, die beduidend lager lager ligt dan kost voor stroom van het net.

Intussen onderzoekt Futech de financiële en technische haalbaarheid om gebruikte batterijen die afkomstig zijn uit elektrische voertuigen, te integreren in zonneparken. De test die hiermee gebeurde bij Truckstop 26 bis is positief uitgedraaid. “We weten nu dat een dergelijk systeem kan bijdragen aan een verhoogde gelijktijdigheid van verbruik en productie”, zegt Ismaël Ben-Al-Lal. “Dit heeft voor de eindgebruiker als voordeel dat hij minder dure stroom van het net dient af te halen, terwijl Futech als eigenaar van de installatie, minder stroom tegen lage tarieven op het net moet zetten.”

“We zijn bijzonder trots dat we met Futech ons steentje hebben kunnen bijdragen aan deze unieke demonstrator. we tonen aan dat het technisch gezien perfect mogelijk is om gebruikte autobatterijen in te zetten in stationaire toepassingen. De toekomstige uitdagingen liggen nu bij het financiële plaatje en het standaardiseren van de markt van ‘second-life’ batterijsystemen.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.