Luminus_Afbeelding

Zonnepanelen interessant in 2021 voor zelfstandigen en bedrijven?

Het Grondwettelijk Hof heeft het principe van de terugdraaiende teller stopgezet en dat zorgde voor donkere wolken boven de meeste daken met zonnepanelen in Vlaanderen. Maar wat verandert er voor jou? En is het voor zelfstandigen en kleine ondernemingen nog interessant om te investeren in PV-projecten? Luminus legt het je uit.

Bestaande eigenaars

Wie reeds een zonnepaneleninstalletie heeft (productievermogen ≤ 10kVa) in combinatie met een digitale meter, komt automatisch in het nieuwe nettarief werkelijke afname terecht. Voor bestaande eigenaars van zonnepanelen voorziet de Vlaamse regering wel een compensatie. Bereken deze hier.

Onder het nettarief werkelijke afname betaal je niet langer een prosumentarief, maar wel distributiekosten op je werkelijke afname van het net. Voordelig wanneer je vooral elektriciteit verbruikt op momenten dat je ook elektriciteit produceert met je zonnepanelen, zoals voor bedrijven waar het verbruik meestal overdag plaatsvindt.

Produceren je zonnepanelen meer energie dan je energiebehoefte, dan wordt je voortaan vergoed voor de overtollige elektriciteit die je niet gebruikt en op het net injecteert, indien je over een energiecontract met injectievergoeding beschikt.

Voor wie nog een analoge meter heeft verandert er voorlopig niets. Ook zij ontvangen een compensatiepremie wanneer de digitale meter wordt geplaatst.

Zelfstandigen en kleine ondernemingen: investeren of niet?

Plaats je zonnepanelen vanaf 2021, dan val je automatisch onder het nettarief werkelijke afname en kan je rekenen op enkele tijdelijke steunmaatregelen. Met het juiste energiecontract heb je ook recht op een injectievergoeding voor de overtollige geproduceerde elektriciteit die je niet gebruikt en op het net injecteert.

De voornaamste steunmaatregel is de eenmalige investeringspremie met een premiebedrag van maximum € 1.500 – afhankelijk van de geïnstalleerde kWp van je installatie – en nooit meer dan 40% van de totale kost. Het premiebedrag daalt jaarlijks tussen 2021 en 2024, tot deze verdwijnt in 2025. Deze premie geldt ook voor particulieren.

Als zelfstandige of vennootschap geniet je overigens van een bijkomend fiscaal voordeel op je zonnepanelen, de tijdelijke verhoging van de investeringsaftrek van 13,5% naar 25%, voor energiebesparende investeringen gemaakt tot eind 2022.

Een volledig overzicht van de geldende maatregelen vanaf 2021 vind je hier.

Of de voordelen van zonnepanelen voor je onderneming in verhouding staan met het investeringsrendement wordt voortaan beïnvloed door je zelfverbruik. Hoe groter het aandeel van je energieconsumptie samenvalt met het tijdstip van productie uit je zonnepanelen, hoe groter het langdurig besparingseffect op je energiefactuur. Vanaf 50% zelfverbruik heb je overigens eenzelfde terugverdientijd als met de vroegere terugdraaiende teller en kan je indien nodig optimaliseren met het gebruik van een opslagbatterij.

Voor een persoonlijke berekening van de kostprijs, rendement en terugverdientermijn voor een zonnepaneleninstallatie kan je terecht op deze online calculator.

Luminus, de energiepartner die samen met u het verschil maakt.

Lees ook

  • BV
    13/12/2024
    Ikirean
    Lebbeke
  • BV
    13/12/2024
    L&o Consult
    Kontich
  • BV
    13/12/2024
    Innovestai Consulting
    Halle