Nieuws Limburg Zutendaalse KMO houdt Johan Cruijff Arena in de mot

Zutendaalse KMO houdt Johan Cruijff Arena in de mot

Zutendaalse KMO houdt Johan Cruijff Arena in de mot

Calculus uit Zutendaal heeft een platform ontwikkeld om allerlei data te verzamelen voor de veilige organisatie van grote sportevenementen. Zo worden in de Amsterdamse Johan Cruijff ArenA diverse parameters onder de loep genomen bij test-events, zodat aan de hand daarvan kan bepaald worden welke coronamaatregelen er best genomen worden. Calculus zelf heeft zwijgplicht over wat er precies wordt onderzocht, maar gezien de expertise van het Zutendaalse bedrijf, mogen we aannemen dat het gaat om de flow van de mensenstroom, de luchtkwaliteit, de desinfectie met ultraviolet licht, enzovoort.

Heel concreet is Calculus door de Nederlandse overheid erkend als partner in het SBIR-project, dat moet zorgen voor veilige sportaccommodaties. Het beheersplatform om alle parameters in kaart te brengen is het werk van CEO Rob van Dun en zijn team. “Er zijn 18 data-lakes, of groepen van parameters die worden gemeten”, legt van Dun uit. “We trekken deze data binnen en verwerken ze op een overzichtelijke manier in ons platform. Op basis van de gegevens kan direct actie ondernomen worden. Zelfs vanop afstand kunnen er bepaalde aanpassingen in gang worden gezet.”

Calculus heeft veel ervaring met het uitlezen van data op events. Zo is het bedrijf betrokken bij de metingen van mensenstromen om bijvoorbeeld in winkelstraten of op festivals de veiligheid te kunnen garanderen. Op deze events meet de Zutendaalse onderneming ook andere parameters, zoals klimatologische omstandigheden. Het is deze ervaring die nu in de schaal wordt geworpen om de herstart van events in coronatijden mogelijk te maken.

Zo werd het Limburgse platform zopas ingezet in de Johan Cruijff ArenA, waar afgelopen weekend het Nederlands elftal speelde. De 5.000 toegelaten supporters werden heel intensief gemonitord, zodat bruikbare informatie werd bekomen om verdere maatregelen op te baseren.

“Het is toch leuk dat het kleine Calculus uit Zutendaal erin slaagt om projecten van deze omvang en maatschappelijke relevantie te doen lukken”, aldus Rob van Dun. “Op dit moment zijn we zo ver dat we een compleet, betaalbaar en schaalbaar smart-cities-platform kunnen uitrollen naar alle steden en gemeenten. Dit volledig conform de ‘quadrupel-helix-gedachte’, dus met burgerparticipatie, met deelname van kennisinstellingen en met de mogelijkheid om bedrijven van alle omvang, te laten instappen in ons geïntegreerd ecosysteem. Dat is exact wat we doen in de ArenA. Alleen jammer dat steden en gemeenten in België hier achterlopen op hun Nederlandse tegenhangers….”

Naast de Johan Cruijff ArenA monitort Calculus ook de meeste vaccinatiestraten van de gemeentelijke gezondheidsdiensten in Nederland én van een aantal Vlaamse testcentra.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Hasselt
Hasselt

Boef brengt boef in een box

Na jaren in de foodsector, lanceren de Limburgse mama's Hannelore Valkenborgh en Hannah Nicolaï hun bedrijf Boef. Het gaat om… Lees meer