Matsu Foto: Suzanne Palings

1 jaar Matsu: van café zonder bier tot platform voor jong artistiek talent

MECHELEN - Matsu is op een klein jaar tijd uitgegroeid tot de ontmoetingsplek waarvan de eigenares Suzanne droomde. Ze viert die eerste verjaardag met een nieuwe samenwerking met jong artistiek talent: Lore Van den Broeck oftewel Temporary Knight op Instagram. Want ook dat wil Matsu zijn, een platform voor creatie met een vette knipoog naar de Aziatische (pop)cultuur. Lore tekende niet alleen de nieuwe raamdecoratie, maar ook een ontwerp dat op T-shirts, truien en totebags prijkt.

Matsu surft mee met de immer groeiende populariteit van de Aziatische pop- en eetcultuur. Dankzij sociale media en populaire Aziatische series op streamingdiensten bereikt die onze contreien steeds vlotter. Het Taiwanese fenomeen bubble tea of boba tea bijvoorbeeld lijkt nu ook definitief in ons land te zijn doorgebroken.

De bubble tea shop in de Mechelse Geitestraat groeide op een jaar tijd alvast uit tot een gezellige en veilige plek waar jongeren graag aan de toog hangen. En dan niet met een pint in de hand, maar met een beker bubble tea.

Een café zonder bier, maar met dezelfde sociale functie. Jonge (en minder jonge) mensen delen er hun geluk, verdriet, hoop en interesses. Ze ontmoeten er hun vrienden en maken er nieuwe. “De perceptie dat jongeren vooral virtueel connecteren, wordt hier duidelijk ontkracht”, stelt Suzanne Palings.  “Wat me vooral opvalt is dat jonge mensen in de shop zonder oordeel zichzelf kunnen zijn en ze zonder schroom hun individualiteit en talent tonen.”

Dat talent wil Suzanne ook volop in de etalage plaatsen, letterlijk en figuurlijk. Van bij de start was het de bedoeling van Matsu om ook een platform te bieden aan jong en/of lokaal talent. Creatieve geesten met voeling voor of connectie met Azië. Christina De Witte, bekend van haar cartoon Chrostin, tekende de eerste raamdecoratie.

 

Nu is het de beurt aan Lore Van den Broeck, a.k.a Temporary Knight. Lore is een 18-jarige geek uit Lier. Ze is laatstejaarsstudent aan het Busleyden Atheneum in Mechelen en volgt de richting Beeldende Kunsten. Volgend jaar wil ze graag starten met de opleiding Beeldverhaal aan LUCA School of Arts in Brussel. Haar grote droom is om striptekenaar te worden en stripkunst te onderwijzen. Een ontwerp van Lore siert vandaag niet alleen Matsu’s raam, maar ook t-shirts, truien en tote bags.

De collectie is niet opgevat als merchandise in de pure zin van het woord. “De nadruk ligt op de creatieve samenwerking en het ontwerp. Het is zeker niet de bedoeling om van mensen wandelende reclame te maken”, aldus Palings. De kwalitatieve fairtrade-collectie is in beperkte oplage te koop bij Matsu tegen democratische prijzen.

Matsu beoogt om het half jaar een nieuwe collectie uit te brengen. De naam van de volgende artiest is al bekend: de Mechelse urban influencer en creatief brein Astrid Leriche, oftewel Ansitru. Astrid maakt pixel art, werk dat doet denken aan retro-games en daarmee mooi aansluit bij de Matsu-vibe.