Pieter Doms en Kristof Jeuris van Areal Pieter Doms en Kristof Jeuris van het bedrijf Areal. Foto: Bahnmuller Frank

24 bedrijven ontwerpen in Boom toekomst van onze festivals: “Geluid van cinemakwaliteit, binnenkort op de podia”

Donderdag opent Weareone.world, het bedrijf boven het dancefestival Tomorrowland, in Boom een gebouw dat het wereldwijde innovatiecentrum van de festivaltechnologie moet worden. De samenwerking moet 150 extra directe jobs in de festivalsector en nog eens 200 indirecte jobs opleveren.

Ik ben een grote fan van de Britse metalband Iron Maiden. Mijn hoofdtelefoon thuis is van uitstekende kwaliteit, maar ik had nog nooit het gevoel dat ik “in het geluid” van Iron Maidens muziek zat. Stereo is nu eenmaal wat het is: er zijn twee luidsprekers, daar moeten we het mee doen.

Maar sinds deze week is er iets veranderd: mijn oren zijn letterlijk ondergedompeld in Iron Maidens klassieker Hallowed be thy name, omdat de muziek uit luidsprekers van over de hele studio kwam. Verantwoordelijk daarvoor is het Kempense bedrijf Areal, de plaats van de studio is Lab of Tomorrow in Boom en het muziekgenre staat ver van wat op Tomorrowland te horen is.

Bruce Dickinson van Iron Maiden

Het illustreert dat Lab of Tomorrow de toekomst wil zijn voor alles wat met festivaltechnologie te maken heeft, los van het soort muziek waar het over gaat. De 24 bedrijven in Lab of Tomorrow kunnen niet alleen gebruik maken van de gloednieuwe studio’s die eigenaar Weareone.world ter beschikking stelt, maar krijgen er ook een toptechnicus bij die hen begeleidt.

Nieuwe studio Lab of Tomorrow

Voorts zijn hier ook onder meer een controlekamer van waaruit video’s worden verwerkt tot een afgewerkt product, en een studio om lichtshows op festivals te ontwerpen.

Geluid van cinema op festival

Maar even terug naar Iron Maiden en Areal. Vandaag kunnen de Kempenaars van Areal, een bedrijf dat in Loenhout is opgericht, me vanuit de studio van Lab of Tomorrow in Boom dus letterlijk onderdompelen in de muziek van bijvoorbeeld Iron Maiden. Eind juli gaan ze hetzelfde doen met concerten die deejays geven op acht podia van Tomorrowland.

“Als je op een festival bijvoorbeeld helemaal rechts van het podium staat, dan hoor je alleen de rechtse kant van het stereobeeld”, zegt Kristof Jeuris, commercieel directeur van Areal. “Maar op de acht podia van Tomorrowland waar we onze technologie gaan toepassen, zal je het geluid op veel meer plaatsen in een goede kwaliteit horen. We gaan vier luidsprekers op het podium zetten. In plaats van pakweg 30 procent, zal daardoor zeker 80 procent van de bezoekers de muziek van het optreden in een uitstekende kwaliteit kunnen beluisteren. Het is zo’n beetje de geluidskwaliteit van een cinema op het festivalpodium.”

Beter voor de oren

“Ons systeem is ook minder belastend voor de oren van de festivalganger”, zegt Pieter Doms, CEO en mede-oprichter van Areal. “Dat komt omdat het geluid van overal komt en je oren dus minder moeite moeten doen om alles te horen. Je krijgt uiteindelijk dezelfde muziekbeleving, maar met twee tot drie decibel minder.”

Het gaat hier over zogenaamde ‘immersive audio’, waarbij je als festivalbezoeker dus wordt ondergedompeld in het geluid. “Voorlopig doen we dit met deejays, maar op Pukkelpop gaan we het dit jaar ook proberen met livebands”, zegt Kristof Jeuris.

Areal brengt in december ook een hoofdtelefoon op de markt waarmee de muziek in stereo, dus van een cd, vinylplaat of een streamingdienst van bij je thuis, in ‘immersive audio’ wordt omgezet. De prijs van die hoofdtelefoon zal iets boven de duizend euro liggen.

Kruisbestuiving

De innovatie die Areal hier presenteert, is een typisch voorbeeld van de kruisbestuiving die Lab of Tomorrow wil bereiken. “Wij kunnen de studio’s gebruiken die Lab of Tomorrow hier heeft laten bouwen, en hebben er ons apparaat ingestoken waarmee muziek die in stereo is opgenomen, meteen wordt omgezet in ‘immersive audio’, zodat andere bedrijven hier ons product kunnen leren kennen”, zegt Pieter Doms. “Die kruisbestuiving is er ook omdat we bij elkaar zitten en dus snel aan de praat geraken. Ik had in de voorbije dagen iemand nodig die een bepaalde chip kon programmeren. Ik ben hier bij een ander bedrijf binnengestapt, en ik heb meteen iemand gevonden.”

Pieter Doms en Kristof Jeuris van Areal

150 extra jobs

Weareone.world wil met Lab of Tomorrow de bedrijven die er al zijn, verder laten groeien en start-ups begeleiden. Vandaag zijn er 182 werkplekken in het gebouw. Verschillende bedrijven uit de sector verhuizen hun werknemers of een deel ervan naar Boom, en in de komende drie jaar wil Lab of Tomorrow ook 150 extra directe jobs in de evenementensector creëren. En ook 200 à 250 indirecte jobs, bijvoorbeeld bij producenten van chips of een horecazaak in de buurt van het lab.

“Lab of Tomorrow is de voortzetting van het succesverhaal van Vlaanderen als festivalregio”, zegt Pieter Doms. “We dagen elkaar voortdurend in de goede zin uit. Zo van: wij kunnen geen fontein water tot veertig meter hoog laten spuiten op Tomorrowland. Maar wacht eens, ah ja, toch wel, als we erover samenzitten. Die clustervorming van bedrijven, die nu dus meer dan ooit in Boom samenkomt, gaat onze sector nog verder doen groeien.”