Nieuws Mechelen 40% minder tijdelijke werkloosheid in mei

40% minder tijdelijke werkloosheid in mei

40% minder tijdelijke werkloosheid in mei

MECHELEN – In de maand mei stelt SD Worx een daling van de tijdelijke werkloosheid vast in alle sectoren, regio’s en zowel bij arbeiders als bedienden. Dat bijkt uit de Employment Tracker van SD Worx, die maandelijks de loongegeven van 70.000 werkgevers en bijna een miljoen werknemers in België.

De tijdelijke werkloosheid was sinds het begin van deze crisis nog nooit zo laag als in mei 2021. Dat is goed nieuws voor alle leeftijdscategorieën, maar vooral voor wie jonger is dan 25 jaar, want daar is de daling van het aantal dagen tijdelijke werkloosheid het grootst. Dit betekent bijna 50% minder tijdelijke werkloosheid voor de jongste leeftijdsgroep.

Jean-Luc Vannieuwenhuyse, Expert bij SD Worx is optimistisch over de analyse. “Deze cijfers stemmen ons positief. De maand mei toonde een verbetering in alle sectoren, in alle regio’s, voor alle leeftijdsgroepen en voor alle statuten. Rekening houdend met de maatregelen die de regering tijdens het laatste Overlegcomité heeft aangekondigd, zal die tendens in juni nog sterker worden. De tijdelijke werkloosheid is in België gedaald tot 2,27%, het laagste cijfer sinds het begin van deze crisis. Dit is een aanzienlijke verbetering voor heel België. Op basis van onze eigen cijfers schatten we dat er voor heel België een daling was van meer dan 100.000 tijdelijke werklozen en 1.250.000 dagen tijdelijke werkloosheid in mei.

Ook de horecasector kende in mei een daling van de tijdelijke werkloosheid. Dankzij de opening van de terrassen, daalde de tijdelijke werkloosheid sterk: van de helft van de dagen (50%) naar ongeveer één op drie (35%) van de dagen die verloren gaan. Ook de heropening binnen biedt  goede vooruitzichten.

Volgens Jean-Luc Vannieuwenhuyse blijven de kappers en de wellness-sector nu alleen achter op de anderen. “Er is een lichte verbetering, maar hier gaan nog steeds meer dan de helft van de dagen (nl. 55%) verloren door tijdelijke werkloosheid. Dit staat in contrast met halvering in de luchtvaart en de daling in de horeca tot één op de drie dagen. We zijn er vrij optimistisch over dat dit cijfer de komende maanden zal dalen.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.