Nieuws Mechelen 73% werknemers failliete CG Power Systems elders aan de slag
Mechelen

73% werknemers failliete CG Power Systems elders aan de slag

MECHELEN – In februari vorig jaar werd CG Power Systems failliet verklaard. 450 mensen verloren hun baan. Ruim een jaar later vond al 73% van die werknemers in outplacement opnieuw werk. Het resultaat van teamwork tussen de private partners, de lokale en hogere overheid.

Onmiddellijk na de eerste berichten van de ondernemingsrechtbank in januari vorig jaar om het bedrijf onder voorlopige bewindvoering te plaatsen, beslisten minister Bart Somers en het Mechels stadsbestuur om in overleg te gaan met de bedrijfsleiding om de getroffen werknemers zo snel mogelijk toe te leiden naar nieuwe tewerkstelling.

Ondanks het feit dat de arbeidsmarkt het moeilijk heeft omwille van de coronacrisis vond 73% van de deelnemers in outplacement ander werk. Concreet gaat het om 179 werkzoekenden en dit bij 111 verschillende werknemers. “Dat is niet vanzelfsprekend als je weet dat 60% van de deelnemers ouder was dan 50 jaar. Toch is 66% van de 50-plussers en 35% van de 60-plussers vandaag terug aan het werk. 30% heeft een heroriëntatie gedaan naar een andere sector of totaal andere functie”, zegt schepen van economie Greet Geypen. 65 deelnemers in outplacement zijn vandaag nog steeds werkzoekend, maar outplacementbegeleider Hura verwacht dat er voor nog 27 onder hen op korte termijn uitzicht is op een nieuwe tewerkstelling.

Burgemeester Alexander Vandersmissen reageert bijzonder tevreden. “In moeilijke omstandigheden is op korte termijn enorm succes geboekt. Sommige werknemers hebben zich zelfs opnieuw uitgevonden. Dit is een verwezenlijking van outplacement- en loopbaanbegeleiders Hura en SBS, de VDAB, de curatoren, het kabinet van minister Somers en het stadsbestuur.”

De onderhandeling over een mogelijke overname loopt nog.