Noodplan

75% bedrijven heeft noodplan klaar

MECHELEN - Drie op de tien bedrijven in de regio Mechelen en Kempen hebben een noodplan klaar of al in gebruik. Bij echt grote ondernemingen - met meer dan 250 medewerkers - is dat al 75 procent. Dat blijkt uit een nieuwe enquête van Voka Mechelen-Kempen. Zo'n noodplan zorgt ervoor dat het bedrijf kan blijven draaien. Ook als er een grote uitval van personeel is.

In 10 op de 100 ondernemingen in Mechelen-Kempen is momenteel een noodplan van kracht. “Dat is belangrijk. Bedrijven nemen tijdig hun verantwoordelijkheid. Maar ook op nationaal niveau is een noodplan echt nodig", zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka vzw. "We roepen de federale regering op om een nood-KB op te stellen. Voor als de situatie verder zou verslechteren. Zo'n nood-KB geeft bedrijven de nodige flexibiliteit om acute personeelsuitval snel op te vangen."

Om tijdelijke bedrijfssluitingen te vermijden moet het mogelijk zijn om onder meer studenten, tijdelijke werklozen en (brug)gepensioneerden soepeler te kunnen inzetten. Ook het makkelijker presteren van overuren moet bespreekbaar zijn.

"De ondernemers vragen ons dit uitdrukkelijk. Het wringt dan ook dat de noodplannen er niet door geraken in het overleg tussen vakbonden en werkgevers. Gemiddeld 6 procent van de medewerkers in een onderneming in Mechelen en Kempen is momenteel afwezig door een coronabesmetting of een quarantaine. Dat is drie keer meer dan in een normale periode. Dat zegt genoeg", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

"Je moet die uitval ook bekijken in het grotere verhaal. Het grootste probleem op de werkvloer - sinds afgelopen zomer - is het vinden van mensen. Dat wordt nog eens bevestigd in deze nieuwe enquête. Het is puzzelen om het werk gedaan te krijgen", zegt Tom Laveren. "Bedrijven willen daarom flexibeler mensen kunnen inzetten. Nu al is het knokken van onze bedrijven om de status quo te behalen."