Vastgoed small

SVK zoekt private ontwikkelaars voor bouw sociale woningen

MECHELEN - SVK (Sociaal Verhuur kantoor) Mechelen stapt mee in het Vlaamse SVK Pro-initiatief om sociale woningen te laten bouwen door private ontwikkelaars en deze in te huren voor haar sociale huurders. De stad heeft de ambitie om deze legislatuur 400 extra, kwaliteitsvolle sociale woningen te realiseren.

Hiervoor zoekt SVK een samenwerking met private partners. Via SVK Pro worden private partijen, zoals ontwikkelaars, gestimuleerd om woningen te bouwen die ze voor een periode van 18 jaar verhuren aan een sociaal verhuurkantoor. Voor de ontwikkelaars geeft dit een gewaarborgd rendement, een zekere verhuurperiode en een verlaagd BTW-tarief (12 in plaats van 21%).

Een jaar geleden sloot SVK Mechelen al een overeenkomst met vastgoedinvesteerder Inclusio voor 139 extra sociale woningen. In 2019 had SVK Mechelen 125 woningen in huur om door te verhuren, nu zijn er dat 195. “Wij houden de ambitie van vierhonderd woningen aan”, zegt Elisabet Okmen, voorzitter van SVK Mechelen. Daartoe rekent ze op de Vlaamse SVK Pro-procedure. Vlaanderen heeft het decreet daartoe eind 2018 goedgekeurd. Het biedt sociale verhuurkantoren de kans om samen te werken met private projectontwikkelaars. “We hopen dat ze daar massaal op intekenen en wij willen hen overtuigen met een campagne om de nieuwe procedure bekend te maken”, stelt de voorzitster.

Tot maandag 1 februari kunnen promotoren zich via de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) kandidaat stellen voor de SVK Pro-procedure.  Pas nadat de ontwikkelaars zich kandidaat hebben gesteld, moeten ze concrete projecten indienen.