Lydia Peeters bedient vanop afstand een brug

Alle Vlaamse bruggen en sluizen vanaf 2032 met afstandsbediening

WILLEBROEK - Tegen 2032 worden alle bruggen en sluizen op de Vlaamse waterwegen vanop afstand bediend. Daarvoor heeft de Vlaamse Waterweg drie locaties aangeduid: Hasselt, Evergem en Willebroek. In Willebroek komt er ook een opleidingscentrum voor de scheepvaartbegeleiders. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) testte als eerste het (virtuele) systeem.

Op de Vlaamse waterwegen zijn er 427 beweegbare kunstwerken. Het merendeel daarvan zijn sluizen en bruggen maar daarnaast zijn er ook heel wat stuwen en pompstations. Bijna een vierde daarvan werken nu al via afstandsbediening vanuit verschillende centrales over heel Vlaanderen. Tegen 2032 wil de Vlaamse Waterweg alles bedienen vanuit slechts drie locaties.  In Evergem voor de waterwegen in het westen van het land, het oosten wordt bediend vanuit Hasselt en Willebroek neemt het centrum van Vlaanderen voor zijn rekening. In het gebouw van de Vlaamse Waterweg in Willebroek komt bovendien het opleidingscentrum waar de scheepvaartbegeleiders het nieuwe systeem kunnen inoefenen.

Het totale budget voor deze digitale omslag wordt geraamd op 200 miljoen euro. “Dat is nodig om van Vlaanderen een wereldreferentie te maken inzake innovatie, digitale transformatie en technologie. We investeren in de binnenvaart als een berouwbare en innovatieve transportmodus. Dit project past binnen het Smart Shipping programma waarbij we focussen op slimme infrastructuur, slimme vaartuigen en slimme communicatie”, legt Minister Peeters uit.

De afstandsbediening van de kunstwerken zal voor meer efficiëntie zorgen. Volgens Krista Maes, operationeel directeur bij de Vlaamse Waterweg, wil men met dit nieuwe systeem de binnenvaart 7 op 7 en 24 op 24 in goede banen leiden en flexibeler inspelen op de vragen vanuit de sector.