Er breekt alweer een nieuw hoofdstuk aan in de woelige geschiedenis van Galapagos, het Mechelse kroonjuweel in de biotech. In januari kondigde het bedrijf het voornemen aan om op te splitsen in twee beursgenoteerde entiteiten. Galapagos zelf zou voortgaan met de ontwikkeling van nieuwe celtherapieën voor kankerbestrijding. Het afgesplitste deel, met de voorlopige naam SpinCo, zou zo’n 2,5 miljard euro meekrijgen om overnames te doen van andere biotechbedrijven die onderzoek voeren naar kanker of immunologie (aandoeningen van het afweersysteem). De Duitser Henry Gosebruch, een man met een stevig trackrecord in de farma-industrie, werd aangekondigd als CEO van SpinCo.

De nieuwe wendingen in de Galapagos-saga zijn ook voor beursanalisten een grote verrassing. “Het gebeurt echt zelden dat zo’n groots aangekondigde strategische beslissing wordt teruggedraaid”, zegt Tom Simonts van KBC Securities. “Je kunt het bijna niet anders zien dan een revolte tegen Stoffels en hoofdaandeelhouder Gilead.”
Exitstrategie
De Amerikaanse farmareus Gilead heeft een belangrijk partnerschap met Galapagos. Dat zou, samen met het grootste deel van de cash van Galapagos, in het afgesplitste deel SpinCo ondergebracht worden. “Je kon in dat hele splitsingsverhaal een exitstrategie van Gilead zien, een manoeuvre om makkelijker uit het bedrijf te kunnen stappen via een verkoop”, zegt Simonts. “Toen al rees de vraag: is deze splitsing wel in het belang van het hele bedrijf en van alle aandeelhouders, of is het enkel voordelig voor Gilead? Door zoveel cash in SpinCo te stoppen, bleef er voor Galapagos zelf veel minder over voor investeringen in zijn therapieën.”
Volgens Simonts lijkt het erop dat de raad van bestuur en andere aandeelhouders zich hebben verzet tegen het splitsingsplan dat Kempenaar Paul Stoffels op tafel had gelegd. “De strategie wordt ‘heroverwogen’, maar dat klinkt als jargon om het hele plan af te voeren. In die doorstart past Stoffels dan niet meer, het is logisch dat een nieuwe CEO dit verhaal gaat trekken. Nu, Stoffels had toch al zijn pensioen aangekondigd. Dat hij onmiddellijk vertrekt, verandert op zich niet zo veel.”
Wat dit betekent voor wie Galapagos-aandelen in portefeuille heeft? Voorlopig weinig, meent Simonts. “Galapagos is nu gewoon weer een standaard biotechbedrijf dat focust op kankerbestrijding. Maar tegelijk geldt hetzelfde als bij alle vorige koerswijzigingen: pas over enkele jaren kunnen we de rekening opmaken. Biotech ontwikkelt zich op lange termijn en dat is altijd moeilijk te voorspellen.”