21 over 21 – Hans Willems (WiCreations): “Gelukkig hadden we een mooie spaarpot”
HEIST-OP-DEN-BERG - In de zesde aflevering van onze videoreeks ‘21 over 21’ hebben we Hans Willems van WiCreations uit Heist-op-den-Berg… Lees meer
HOFSTADE/SINT-KATELIJNE-WAVER – De ambachtelijke bakkerij BroodNodig en het groentemuseum ’t Grom slaan de handen in elkaar voor een gesubsidieerde opleiding in samenwerking met de Vlaamse Gemeenschap, afdeling cultureel erfgoed. Drie leerlingen kunnen het meester-leerling traject volgen. Ze leren bakken in het bakhuis van ’t Grom.
Directeur-conservator Maarten Jacobs van het doemuseum ’t Grom in Sint-Katelijne-Waver informeerde BroodNodig over de Vlaamse beurs voor ‘het doorgeven van vakmanschap in een meester-leerling-traject’. Lutgart Lyen en bakker Marc Van Eeckhout van BroodNodig zagen dat meteen zitten. Zij besteden erg veel zorg aan hun product en laten zelfs een lokale boer graan zaaien waar ze dan brood van bakken. Ze streven naar een duurzame broodketen op lokaal vlak, en benadrukken het belang van een tragere voedselketen.
“We willen ons vakmanschap doorgeven om in deze verwarrende voedseltijden een nieuwe houvast te bieden over de ganse broodketen. We ijveren voor eten dat voedt ipv vult, eten waar je de oorsprong van kent en de maker. Zowel boer als molenaar en bakker zijn belangrijk. Oude graangewassen zijn mogelijk de oplossing voor de voedselintoleranties waar steeds meer mensen last van hebben.”
Van graanhalm tot boterham met smaak is het motto van het meester-leerling traject, waar BroodNodig drie kandidaten voor zoekt.
Lutgart Leyen van BroodNodig: “We denken dat er bij een breed publiek belangstelling voor dit traject kan bestaan. Bij mensen met een passie voor voeding, bij landbouwers die eventueel in de toekomst zelf een bakkerij willen starten – dat gebeurt in Franrkijk al geregeld – , bij hoger opgeleiden die terug naar de basis willen… We willen de kennis van vroeger op een moderne manier aanwenden. Er komt ook innovatie aan te pas. Marc, onze BroodNodig-bakker, kan bijvoorbeeld aanleren hoe je brood op een natuurlijke manier mals houdt.”
Het gaat om een traject van vijftien maanden dat van start gaat in januari 2019. Twee zondagen per maand wordt les gegeven, afwisselend in de bakkerij in Hofstade en in het bakhuis van ’t Grom. Aanvullend zijn er inspiratiesessies, o.a. over desems, lokale landbouw en oude graangewassen. Kandidaten kunnen zich tot 1 september opgeven via lutgart@broodnodig.be.
HEIST-OP-DEN-BERG - In de zesde aflevering van onze videoreeks ‘21 over 21’ hebben we Hans Willems van WiCreations uit Heist-op-den-Berg… Lees meer
MECHELEN – De stad Mechelen gaat samen met Antwerpen, Leuven en Roeselare de krachten bundelen om een platform op te… Lees meer
MECHELEN - Makelaarskantoor domoXim Vastgoed & Beheer, met een vestiging in de Bruul in Mechelen, is gestart met de verkoop… Lees meer
MECHELEN – InvestinSpain, het Mechels bedrijf van Gunther De Vleeschouwer, is op korte tijd uitgegroeid tot een referentie in onze… Lees meer
BORNEM – Sinds 1 januari kan het AZ Rivierenland, als enige in de provincie Antwerpen, de plaatsing van een heupprothese… Lees meer
Reageer op dit bericht
Graag een reactie plaatsen op dit bericht? Registreer je dan nu op made-in.be
Heb je al een Made in-account?
Klik dan hier om in te loggen