JMC Containers is al zo’n tien jaar gevestigd aan Klein Boom in Putte. Na het bouwverlof denkt zaakvoerder Mario Frederickx de extra site in Heist-op-den-Berg te kunnen openen. Zijn bedrijf verwerkt vooral bouw- en sloopafval met een reële kans op brandgevaar. Voeg daarbij de toename aan batterijen in elektronische toestellen zoals smartphones, tablets en e-sigaretten die tussen het afval belanden en het risico op een onbedoelde afvalbrand stijgt aanzienlijk.
Tot nu toe gebruikte JMC Containers al systemen op basis van thermische camera’s. Het bedrijf heeft nog geen ernstige branden meegemaakt en wil dat met het nieuwe systeem zo houden. Het schakelde daarvoor Luco in, dat gespecialiseerd is in slimme beveiligingstechnieken. “We doen er alles aan om brandincidenten te vermijden”, zegt Frederickx. “We zien dit systeem als een soort omnium, een extra beveiliging buiten onze eigen ogen om.”
Beslissingen maken
Volgens CEO Raf Jansen van Luco schieten klassieke branddetectiesystemen vaak tekort. “In stoffige of open omgevingen kunnen reflecties of bewegingen van machines zoals bulldozers soms al leiden tot loze alarmen”, zegt hij. “AI-technologie die leert en de context begrijpt, biedt een oplossing. Het systeem analyseert beelden in realtime en maakt zelf onderscheid tussen echte dreiging en valse triggers. Is er rook van een brand of gewoon stof? Gaat het om reflecties of vlammen? Dankzij AI kunnen we dat onderscheiden.”

Het systeem gaat op basis van wat het waarneemt ook beslissingen maken. “Het stuurt de beelden door naar de klant, naar een meldkamer en kan ook de brandweer verwittigen, zodat zij al voor hun vertrek een inschatting kunnen maken van de toestand”, zegt Jansen. “Voor alle duidelijkheid, het systeem vervangt geen persoon, wel een bestaande technologie die op enkele vlakken tekortschiet.”
Risico’s verkleinen
Het AI-systeem kan volgens Jansen een beginnende afvalbrand soms al 15 tot 20 minuten sneller detecteren dan de huidige systemen. Het risico op een uitgebreide brand verkleint dus aanzienlijk, wat als muziek in de oren klinkt bij verzekeraars. “Verzekeringen worden steeds strenger om de risico’s op recyclagesites te dekken”, vertelt Frederickx. “Het systeem stelt dus zowel ons als hen gerust.”
Luco zet ook in op beveiliging van minder voor de hand liggende locaties, zoals duiventillen waaruit de laatste tijd geregeld dure prijsbeesten verdwenen. “Een duif is onvoorspelbaar en fladdert rond”, legt Jansen uit. “Daardoor zijn duiventillen moeilijk te beveiligen met traditionele systemen. Met dezelfde AI-technologie die we gebruiken om een rookpluim te detecteren, kunnen we nu ook efficiënt een indringer in een duivenhok detecteren.”
Waartoe AI in de toekomst nog zal leiden, vindt Jansen moeilijk in te schatten. “Ik denk wel dat er nog veel te gebeuren staat”, zegt hij. “Als bedrijf laten wij sowieso eerst de kinderziektes passeren, om dan pas met kwalitatieve oplossingen en toepassingen te komen.”