ijsboer

Artisanale ijsmakers van Hoeve Ten Bossche: “Bij ons komt ijs recht van de koe”

HOMBEEK - In het meest landelijke hoekje van Hombeek (Mechelen) vind je Hoeve Ten Bossche. Dat is het melkveebedrijf van Marc Truyen en zijn echtgenote Majella Van De Velde, die in de koelruimte in haar winkeltje dagelijks ijs maakt met melk van hun eigen koeien. “Al wat hier over de toonbank gaat, zijn artisanale zuivelproducten en ijs. Het komt recht van onze koeien, die hier op onze weilanden grazen. Het is hard werken in ons familiebedrijfje, maar we doen het allemaal nog steeds met heel veel passie. Na bijna 35 jaar geef je dit niet zomaar op”, zegt Majella Van De Velde.

De hoeve ligt op het Hombeeks plateau, midden in het rustige groen langs een fietsknooppunt dat van Hombeek doorloopt naar Zemst. Op mooie zomerdagen is dat de perfecte stop om even uit te blazen en te genieten van een heerlijk smeuïg hoeve-ijsje of een koffie op het grote terras onder schaduwrijke bomen. Idyllischer kan bijna niet. Maar het verhaal van het familiebedrijfje Hoeve Ten Bossche is er een van alle dagen hard werken, zonder vakantie.

 

Marc en Majella zijn allebei bijna 60 jaar oud. In 1988 vonden Marc en Majella de weg naar Hombeek. “Marc is een Kempenzoon uit Zoersel en komt uit een landbouwfamilie. Een melkveebedrijf runnen was zijn droom. Beroepshalve verrichtte ik medische pedicure en woonde ik in Emblem (Ranst, red.). Een zoektocht naar ruimte en grond bracht ons naar de Bosstraat in Hombeek waar de zaak van Oscar De Greef te koop stond. Die kans lieten we niet liggen. We zijn toen begonnen met de boerderij en de verkoop van melk. Jaren later kwam de melkquotum regeltjes opleggen”, vertelt Majella.

Om het bedrijf rendabel te houden, zocht het koppel naar nieuwe inkomsten. “Zelfs ijs maken, ja waarom niet. Ik ben dan bij het PIVA cursussen gaan volgen, niet alleen om ijs te bereiden, maar ook om marsepein te maken.”

De ingrediënten hadden de uitbaters van Ten Bossche kort bij de hand. “Klopt”, zegt echtgenoot Marc Truyen. “Er lopen hier in onze weide zo’n vijftig koeien rond. Die leveren de nodige melk om ervoor te zorgen dat mijn echtgenote op artisanale wijze ijs kan maken.”

IJs van de eigen koe

Marc en Majella zijn er trots op dat de producten die zij in hun familiebedrijfje maken recht van hun koeien komen. Wat later zien we Marc in de weide de koeien voederen met maïs. “Ik run de boerderij met vijftig dieren. Het eten dat ze krijgen, komt van mijn velden: maïs, gras en voederbieten. Bij ons is het écht artisanaal. Het ijs komt hier recht van de koe.”

Enkele jaren later breidde Ten Bossche zijn producten nog verder uit. “Met de verse melk van de koeien maken we alle zuivelproducten: hoeve-ijs in verschillende smaken, pudding, rijstpap met of zonder saffraan, tiramisu, chocolademousse, verse yoghurt, platte kaas, hoeveboter, plattekaastaart, en nog veel meer.”

Hoeve Ten Bossche is bekend voor haar kleurrijke ijstaarten. “We werken af naar de vraag van de klant. Dat geeft ons ook inspiratie voor nieuwe dingen. Vandaag is er veel vraag om foto’s op ijstaarten aan te brengen. Zoals de GhostbustersBumba, een voetbalveld, ja zelfs een ijstaart met een iPhone in marsepein of chocolade erop. Dat betekent veel inkleuren met de hand. Het artisanale stopt hier niet. Creatief bezig zijn, dat is mijn ding. De klanten zijn onze beste propagandisten.”

“De toppertjes bij Hoeve Ten Bossche? Dat zijn toch wel de astrid-ijstaartjes (merveilleux, red). Maar ook de fruitijsjes gaan hier in de zomer als zoete broodjes over de toonbank. De fruitijsjes maak ik met verse aardbeien of bessen van tuinders in onze buurt. Het gebruik van kleurstoffen is hier niet aan de orde. Maar ook mijn dochter Karolien (35) maakt superlekkere ijspralines. Zij giet de chocolade in vorm en ik werk het ijs erin af. Ja, in dit vak, waar we toch al decennialang inzitten, leer je nog iedere dag wel wat bij”, geeft Majella mee.

Het blijft hard werken in een klein familiebedrijf? “We staan hier iedere dag om 6u op en nadat Marc de koeien heeft gemolken begin ik met het draaien van het ijs. Daarna gaat het ijs in vormen en voegen we de smaken toe. Welke? Ja, dat is mijn keukengeheimpje. Zoals de beenhouwer dat voor zijn gehakt en de uitbater van het smoutebollenkraam dat voor zijn smoutebollen heeft. Dat maakt de stiel zo boeiend en plezant.”

Geen zekerheid meer
Hoeve Ten Bossche is als bedrijfje een perfect geoliede machine: Marc bij zijn koeien en op het veld. Majella achter de ijsmachine en de yoghurtpotjes. Wanneer de drukte toeneemt en ook tijdens de weekends, staan dochter Karolien en schoonzoon Kristof klaar om ‘te boteren en af te romen’. In de vakantiemaanden doen ze ook beroep op jobstudenten.

Met deze warme dagen en de vele communie- en lentefeesten voor de boeg, is het werken tot ’s avonds laat.

Het koppel heeft in die bijna 35 jaar nog geen dag vakantie genomen. “De koeien moeten op tijd gemolken worden. Het zal voor na ons pensioen zijn. Toch zijn we uitzonderlijk zondag 22 mei voor één dagje gesloten. Kleindochter Lola (8) doet haar eerste communie. Een ijslam van de oma zal op de feesttafel staan.”

Hoe de toekomst er uit ziet voor de familiezaak? “De landbouw heeft met de vele overheidsregeltjes geen zekerheid of toekomst meer. Spijtig, want onze landbouwgronden en voedsel hebben we allemaal nodig. Corona heeft dat toch duidelijk bewezen. De boerenstiel deemstert stilaan weg omdat de natuur primeert en dat vind ik enorm spijtig”, sluit Marc ons bezoek af.

Hoeve Ten Bossche, Bosstraat 22, Hombeek, open van 13 tot 20u, behalve op donderdag en vrijdag.

www.hoevetenbossche.be