Nieuws Mechelen AZ Rivierenland plaatst heupprothese in daghospitalisatie

AZ Rivierenland plaatst heupprothese in daghospitalisatie

Patiënte Brigitte Gorbeeck met dokters Cool, De Brabandere en Boogmans.

AZ Rivierenland plaatst heupprothese in daghospitalisatie

BORNEM – Sinds 1 januari kan het AZ Rivierenland, als enige in de provincie Antwerpen, de plaatsing van een heupprothese aanbieden in daghospitalisatie. In ons land worden er jaarlijks ruim 20.000 heupprotheses geplaatst.

De chirurgische techniek voor het plaatsen van een heupprothese was al enkele jaren aangepast”, zeggen orthopedisch chirurgen Stijn De Brabandere en Steve Cool. “We hebben een nieuwe toegangsweg tot de heup aangesneden waardoor we geen spieren en geen kapsel meer hoeven los te maken. Alleen al door die techniek toe te passen was de tijd dat een patiënt in het ziekenhuis verbleef, verminderd tot één à twee dagen. Er waren soms enkel nog wat problemen met postoperatieve misselijkheid en braken. Door ook de anesthetische techniek te verfijnen worden de patiënten veel sneller wakker. Een uur na de ingreep kunnen ze zelfs al uit bed komen en al een stapje zetten. Als een patiënt om half tien van de operatietafel komt dan kan die al op eigen kracht buiten stappen voor zes uur ’s avonds. Dat betekent dus dat de mensen minder dan 12 uur in het ziekenhuis zijn.”

Het AZ Rivierenland is nu het enige ziekenhuis in de regio dat de ingreep in daghospitalisatie aanbiedt. “Enkel in Genk, Brussel en Aalst wordt dezelfde methode toegepast. We denken dan ook dat we hierdoor wel een stijgend aantal patiënten zullen krijgen”, zegt dokter De Brabandere.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Sint-Katelijne-Waver
Sint-Katelijne-Waver

Maanhoevebad zoekt uitbater

SINT-KATELIJNE-WAVER - Het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver is op zoek naar een uitbater voor het Maanhoevebad en de bijhorende cafetaria. Het… Lees meer