TIA

AZ Rivierenland start in januari met een TIA-kliniek

BORNEM – WILLEBROEK - RUMST - In januari 2021 start het AZ Rivierenland op de campus in Rumst met een TIA-kliniek. In deze kliniek kunnen patiënten na een TIA (miniberoerte) met een laag risico op herval, de nodige onderzoeken en de juiste behandeling op korte termijn volledig ambulant krijgen, zonder een onnodige opname.

Dagelijks krijgen 52 Belgen een hersenberoerte. Snel reageren kan een enorm verschil maken! Hoe sneller een beroerte herkend en behandeld wordt, hoe minder hersenweefsel verloren gaat en hoe beter de vooruitzichten voor de patiënt.

Midden 2019 werd daarom in AZ Rivierenland het bestaande protocol voor de behandeling van beroertes volledig hernieuwd op basis van de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen rond beroertezorg. Sinds het van kracht gaan van dit stroke protocol houden ze nauwgezet alle data bij, met de bedoeling deze jaarlijks te evalueren en te bekijken waar het nog beter kan.

Dokter Massimiliano Montagna legt uit hoe het in zijn werk gaat. “Een concreet voorbeeld: wordt een patiënt aangemeld aan de dienst neurologie van campus Rumst voor donderdag, dan komt de patiënt op vrijdag van diezelfde week bij de neuroloog terecht. Indien de diagnose TIA bevestigd wordt, krijgt de patiënt op dezelfde dag een CT hersenen en een meerdaagse holtermonitoring, starten we een bloedverdunner en plannen we de aanstaande maandag een cardiologisch en vasculair nazicht met nadien een sluitconsultatie bij de neuroloog om de resultaten en verdere opvolging te bespreken en plannen. Afhankelijk van het neurologisch advies kunnen nog bijkomende onderzoeken worden gepland: dit hangt vooral van de leeftijd van de patiënt af (patiënten jonger dan 55 jaar hebben soms andere oorzaken van een TIA dan patiënten ouder dan deze leeftijd).”