Nieuws Mechelen AZ Sint-Maarten behaalt NIAZ-kwaliteitslabel

AZ Sint-Maarten behaalt NIAZ-kwaliteitslabel

AZ Sint-Maarten behaalt NIAZ-kwaliteitslabel

az1Het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ) heeft het internationale NIAZ-kwaliteitslabel toegekend aan AZ Sint-Maarten. Het ziekenhuis voegt zich hierdoor bij de kopgroep van Vlaamse ziekenhuizen die slaagden voor een externe kwaliteitscontrole. Het label toont aan dat het regionale ziekenhuis haar patiënten een hoog niveau van kwalitatieve en veilige zorg biedt, zowel op de twee campussen in Mechelen als op de campus in Duffel. Het NIAZ-label werd officieel overhandigd door Kees van Dun, directeur van het NIAZ.

Vier jaar geleden nam AZ Sint-Maarten zelf de beslissing om zijn kwaliteit te laten meten door een bevoegde onafhankelijke instantie. Het accreditatietraject verliep over meerdere jaren met het absolute sluitstuk van 23 tot 27 mei 2016. Toen onderwierpen tien auditoren van NIAZ alle afdelingen op de drie campussen van het regionale ziekenhuis. Op campus Leopoldstraat en Zwartzustersvest te Mechelen en campus Rooienberg in Duffel werd het traject dat een patiënt doorloopt, van a tot z onder de loep genomen. Aan de hand van 86 interviews met meer dan 150 medewerkers en een observatie van de werking en honderden documenten, kreeg AZ Sint-Maarten een positieve evaluatie.

“Kwaliteit is al jaren een prioriteit in ons beleid”, zegt Jan Ennekens, algemeen directeur AZ Sint-Maarten. “Maar je mag nog zo’n mooi beleid en procedures hebben, het komt erop aan te weten hoe de praktijk eruit ziet en in hoeverre kwaliteit ingebed zit in onze werking en in ons denken. Door dit te laten toetsen, weet je pas echt of je goed bezig bent. De samenleving heeft recht op de hoogste kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid.  We willen dan ook transparant zijn over hoe we als ziekenhuis presteren.”

In het najaar van 2018 verhuist AZ Sint-Maarten naar een gloednieuw ziekenhuis ter hoogte van de R6-Liersesteenweg, waar het haar drie campussen samenbrengt. De accreditering vormt een mooie voorbereiding op de integratie en de verhuis naar de nieuwbouw. “We hebben immers heel wat stappen gezet in het uniform maken en afstemmen van procedures”, stelt Jan Ennekens. “De NIAZ-accreditatie geldt voor een periode van vier jaar. Dit is dan ook geen eindpunt. Onze kwaliteit verbeteren zien we als een doorlopende opdracht. We gaan nu aan de slag met de aanbevelingen uit het NIAZ-rapport en in 2020 willen we klaarstaan voor de volgende audit.”

AZ Sint-Maarten telt 660 erkende ziekenhuisbedden en meer dan 80 plaatsen in het dagziekenhuis. Er werken 180 geneesheer-specialisten, 1300 andere medewerkers en een 200-tal vrijwilligers. Jaarlijks behandelt het ziekenhuis zo’n 47.000 patiënten, waarvan meer dan de helft in dagbehandeling. Ruim 320.000 patiënten bezoeken de poliklinieken voor een technisch onderzoek of raadpleging.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.