retailpark R6

Baanwinkels Keerdok verhuizen naar lus aan R6

MECHELEN - In de lus van de R6 aan Mechelen-Noord is ruimte voor een retailpark met 24 handelszaken. De ontwikkeling wordt mogelijk gemaakt met het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Mechelen Noord IV, dat maandagavond aan de Mechelse gemeenteraad wordt voorgelegd. 

Het RUP Mechelen Noord IV wijzigt de bestemming van het gebied van gemengd regionaal bedrijventerrein naar specifiek regionaal bedrijventerrein voor kleinhandel en zone voor weginfrastructuur. “Met de opmaak van dit RUP wenst de stad in deze zone een complementair en aanvullend aanbod te creëren ten opzichte van de handelsactiviteiten in de binnenstad en tegelijk de poortfunctie van de plek op een kwalitatieve en volwaardige manier in te vullen”, aldus burgemeester Bart Somers.

“Deze zone moet plaats bieden voor de bestaande baanwinkels aan het Keerdok die op termijn moeten verhuizen om plaats te maken voor nieuwe woonontwikkeling. Daarnaast creëren we plaats voor grotere handelszaken die in de binnenstad geen plek vinden”, klinkt het bij schepen van Ruimtelijke Ordening en Economie Greet Geypen.

Binnen het specifiek regionaal bedrijventerrein voor kleinhandel dient een aaneengesloten groene ruimte van minimaal 21.500 m² voorzien te worden. Het RUP stelt ook dat het groen op en rond het gebouw moet doorgetrokken worden, met onder meer een landschappelijke buffer, gevelbegroeiing en een verplicht groendak. Er worden ook duurzame maatregelen genomen: een zonnepanelendak van ongeveer 15 000 m², verwarming via warmtepompen, maximaal hergebruik regenwater en buffering van het regenwater.

270 jobs

In totaal zal er maximaal 27 500 m² bruto-vloeroppervlakte handelsruimte kunnen gerealiseerd worden, verspreid over maximaal 24 handelszaken. De vestiging van groothandel, congrescentra en autonome kantoren wordt uitgesloten. Daarnaast kan er maximaal één zaak met restaurant of café als hoofdfunctie worden toegestaan. Er komt zo plaats voor ongeveer 270 personeelsleden die op deze site tewerkgesteld kunnen worden.

Naast de bepalingen rond minimale oppervlaktes van het RUP wordt in de convenant onder andere ook vastgelegd dat er geen kleding- en schoenwinkels, met uitzondering van deze die vanaf de Keerdoksite worden geherlokaliseerd, worden toegestaan. Dit om concurrentie met de binnenstad te vermijden.

Multimodale bereikbaarheid

Naast het retailproject zal de private ontwikkelaar samen met het Agentschap Wegen en Verkeer ter hoogte van de afsplitsing van de R6 investeren in een nieuw kruispunt op de N16. Aan dit nieuwe kruispunt wordt ook een halte voor openbaar vervoer voorzien. Vanaf dit nieuwe kruispunt wordt de zone van de lus bereikbaar via een nieuwe parallelweg met de R6 en een brug over de R6.

Daarnaast zal de private ontwikkelaar ook investeren in een fiets- en voetgangersverbinding met het jaagpad en een fiets- en voetgangersverbinding met het pad Vrouwvliet. Er komen 576 bovengrondse en 249 ondergrondse parkeerplaatsen. Daarnaast zal er plaats zijn voor 240 fietsenstallingen.

Na publicatie in het Belgisch Staatsblad zal het RUP eind april 2019 van kracht gaan. Nog dit jaar plant de projectontwikkelaar de omgevingsvergunning voor het retailproject en bijhorende infrastructuur in te dienen. De totale private investering bedraagt ongeveer 40 miljoen euro. De projectontwikkelaar voorziet de opening in 2021.