Nieuws Mechelen Bakkerij Broodnodig kweekt zelf oude granen

Bakkerij Broodnodig kweekt zelf oude granen

Bakkerij Broodnodig kweekt zelf oude granen

HOFSTADE/MECHELEN – Marc Van Eeckhout (60) en Lutgart Lyen (61) van bakkerij Broodnodig hebben de ambitie om op termijn het lekkerste brood bakken. Dat doen ze door zelf oude granen te kweken. In Hofstade kan je zondag een kijkje gaan nemen op hun proefveld waar 48 oude graansoorten groeien.

Broodnodig ken je van de broodautomaten die overal in Mechelen staan waarin ze hun ‘traagste brood’ verkopen. Dat is een term die Marc en Lutgart bedachten omdat ze tijdens het bakproces hun broden vijf maal laten rusten.

“Tijdens de financiële crisis in 2008 vroegen we ons af of het nog wel verantwoord was om broden te bakken met  granen die van over heel de wereld kwamen en door de industrie zo waren gemanipuleerd om een grote opbrengst te leveren voor de boeren. Voor de smaak was er geen aandacht meer.” Marc en Lutgart sloten hun winkels en concentreerden zich nog enkel op het bakken van brood. Dat verdelen ze in de horeca, via automaten en via kleine lokale supermarkten.

Het koppel begon zich te verdiepen in oude lokale graansoorten en besloten om zelf ook voor die duurzame weg te kiezen. “Toch heeft het nog meer dan drie jaar geduurd voor we een boer vonden die ons wou helpen door die granen te verbouwen. Ondertussen werken we samen met zeven boeren waarvan de meesten in een straal van 40 kilometer rond Mechelen zitten.”

De bedoeling is om met die oude granen het lekkerste brood te bakken. Om dat te doen heb je in de eerste plaats de beste grondstoffen nodig. “Jammer genoeg is de kennis van die oude graansoorten helemaal verloren gegaan. Dat willen wij in ere herstellen.”
Ondertussen doen Marc en Lutgart bijna dagelijks bakproeven met nieuwe graanmengelingen. Het is een permanente zoektocht naar de beste smaak.
Op hun testveld in Hofstade staan 48 verschillende soorten graan. Zondag 12 juli kan je dat veld gaan bezoeken.
Marc en Lutgart proberen de oude graansoorten op een hedendaagse manier te kweken en te gebruiken. “Volgend seizoen willen we de eerste speciaalbroden bakken met onze eigen gekweekte granen. Waarom we die ambitie hebben? We willen nog iets betekenen voor de volgende generaties. Ik denk dat er in de toekomst twee soorten voeding zullen zijn. Enerzijds de astronautenvoeding en anderzijds de voeding gemaakt met authentieke, verse producten maar met moderne technieken. Wij kiezen voor dat laatste.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.