Bakkerij Tweede Kans De zaak is gevestigd op de Leuvensesteenweg in Muizen. Foto: Leen Van de Sande

Bakkerij Tweede Kans verkoopt brood van gisteren

Op de Leuvensesteenweg in Muizen (Mechelen) kan je vanaf nu terecht voor een brood van gisteren. De bekende bakkerijketen Bakkerij Carl opende er de winkel Tweede Kans, waar brood en charcuterie die eerder niet verkocht raakten, letterlijk een tweede kans krijgen. “Op die manier willen we vermijden dat de overschotten verloren gaan”, klinkt het.

De bekende bakkerijketen Bakkerij Carl heeft intussen dertien winkels in de Mechelse regio. Maar niet alles wordt altijd verkocht. Om voedseloverschotten tegen te gaan, werd er naar een oplossing gezocht. Die werd gevonden in een gloednieuwe winkel op de Leuvensesteenweg. In bakkerij Tweede Kans krijgen onverkochte producten letterlijk een tweede kans. Je kan ze er ook aan een lagere prijs kopen dan een dag eerder.

“Dagelijks blijven er in onze vestigingen wel wat broden en andere bakkerijproducten over”, vertelt Wouter Weytjens van Bakkerij Carl. “Maar ook bij de bereide schotels en de charcuterie worden we met overschotten geconfronteerd. We proberen die hoeveelheid altijd zo beperkt mogelijk te houden, maar via Tweede Kans brengen we al die overschotten nu samen in één fysieke winkel.”

Uniek in België

Dat concept is, voor zover bekend, uniek in België. “In andere landen bestaat het wel al”, zegt Weytjens. “We zijn ervan overtuigd dat het samenbrengen van die overschotten in een winkel die er speciaal voor bedoeld is, een meerwaarde kan betekenen. Die overschotten worden overigens opgehaald tijdens het beleveren van de andere winkels. Op die manier zijn er nauwelijks extra transporten nodig.”

Brood, charcuterie en gebakjes: je vindt het allemaal bij Tweede Kans. Foto: Leen Van de Sande

Dat de producten een dag oud zijn, zullen de klanten vooral in hun portemonnee merken. “Want de producten worden aangeboden aan een prijs die ongeveer de helft bedraagt dan oorspronkelijk het geval was”, klinkt het. “Op je bord ga je er niets van merken. We werken met artisanaal bereide producten en selecteren producten die nog perfect verkoopbaar zijn en goed verpakt worden. Het spreekt voor zich dat we niets verkopen dat niet goed meer is.”

Met Tweede Kans mikt de bakkerijketen op verschillende types mensen. “We denken bijvoorbeeld dat dit heel interessant kan zijn voor mensen die prijsbewust moeten of willen winkelen”, zegt Weytjens. “Aan de andere kant zijn er ook veel mensen die vooral de boodschap steunen en zich willen inzetten in de strijd tegen voedseloverschotten. Dat alles komt mooi samen in deze nieuwe winkel in Muizen.”

Anderen inspireren

Met het initiatief hoopt Bakkerij Carl ook anderen te inspireren. “Het hoeft wat ons betreft niet bij bakkerijproducten te blijven”, klinkt het. “We hopen dat andere productleveranciers mee op de kar willen springen en dat we het aanbod op termijn kunnen uitbreiden met bijvoorbeeld groenten en fruit. Op die manier kunnen we allemaal samen ons steentje bijdragen en voedseloverschotten beperken.”

Tweede Kans op de Leuvensesteenweg 368 in Muizen (Mechelen) is alle dagen behalve dinsdag open van 8 tot 14 uur.