Voor de voormalige opslagplaats in de Nauwstraat, waar ooit Mille en Pintxos waren gevestigd, begint komend weekend een nieuw hoofdstuk. De familie Demir spaarde kosten noch moeite om er een pareltje van te maken. Zo’n 2,5 jaar heeft Burhan verbouwd om het pand te maken tot wat het vandaag is. “De verbouwingen hebben een beetje te lang geduurd, maar het eindresultaat is perfect”, zegt hij.
Het indrukwekkende interieur straalt klasse uit en is ingericht met een allegaartje aan stijlen uit de hele wereld. “Je vindt hier invloeden uit Italië en Griekenland, maar ook uit Egypte, Marokko en Turkije. We hebben heel veel inspiratie gehaald uit Istanboel en Londen, onze favoriete steden voor een citytrip. We zetten in op wereldkeuken en dat wilden we ook laten zien in het interieur”, vertelt Dilara.
Lees ook: Familie achter Merad opent tweede zaak op Vismarkt: “Wauw-gevoel creëren”
Het paar baat met succes al vijf jaar restaurant Merad uit op de Vismarkt. Thirteen wordt hun tweede zaak. Die naam hebben ze niet toevallig gekozen. “Voor veel mensen is dertien een ongeluksgetal, maar voor ons is het een geluksgetal. Dat is ook onze slogan: Make Thirteen your lucky number, en dat door de ervaring die je hier gaat meemaken. Voor ons is het dat ook echt”, zegt Dilhara.
Dertien
Het getal dertien komt heel veel terug in hun leven. “Burhan, die op 13 augustus jarig is, en ik hebben elkaar in 2013 ontmoet. Ons zoontje is geboren om 13.13 uur ‘s middags. Ons eerste huisnummer destijds was 13 en onze huwelijksdag was op 13 mei. Het getal dertien komt steeds terug”, vertelt Dilara. Dat geluk willen ze in Thirteen ook delen met hun klanten. “Bij ons kunnen ze voortaan een korte wereldreis maken”, zegt ze.

In het restaurant is plaats voor 99 mensen. Bijzonder is de glazen dakkoepel in het centrale gedeelte van de zaak. “Die kunnen wij in een paar seconden openschuiven, zodat onze gasten bij mooi weer in openlucht zitten”, vertelt Burhan. Een nieuw concept voor Mechelen is ook 13’s Private Club. “Op de tweede verdieping kunnen klanten een gedeelte van onze zaak afhuren voor een privéfeestje. Je hebt daar een eigen bar en personeel ter beschikking. De ruimte biedt plek voor een veertigtal personen”, legt Dilara uit.
Wereldkeuken
De chefs in het restaurant bereiden een heel gamma aan gerechten. “Denk bijvoorbeeld aan butter chicken met basmatirijst, een risotto met wilde champignons of onze Chef’s Special, een kippendij met speciale citroen botersaus”, zegt Dilara. Al zijn er op de kaart nog andere gerechten die meteen onze aandacht trekken. Gerechten die het getal dertien tot ons geluksnummer zullen maken. Een ossenhaas met Café de Paris-saus of 13’s ribbetjes met misosaus. Op de kaart vind je ook vis, zoals zeebaars, een 13’s special paella en sushi. “We hebben ook een lunchkaart. Etentjes voor bedrijven of teambuildings, alles kan.”
“We hebben ook een speciale wijnkaart. Het personeel gaat onze gasten daarin begeleiden”, zegt Dilara. Ook de dj-set in Thirteen valt op. “Het is niet de bedoeling dat we hier gaan dansen. Muziek is er meer een element om sfeer en gezelligheid te creëren. Ik kan met een gerust hart zeggen dat je een zaak als de onze ongezien is in Mechelen en zelfs in België. De sfeer, de gerechten en de cocktails, de muziek en het interieur. We hebben aan alle details gedacht”, vertelt Dilara.
Thirteen in de Nauwstraat 12 in Mechelen is van zondag tot en met donderdag open van 11 tot 23 uur, op vrijdag en zaterdag van 11 uur tot middernacht. Woensdag is de sluitingsdag.