Nieuws Mechelen Bart Somers wordt Europees klimaatambassadeur

Bart Somers wordt Europees klimaatambassadeur

Bart Somers

Bart Somers wordt Europees klimaatambassadeur

MECHELEN – Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans, architect van de Europese Green Deal, heeft Vlaams minister Bart Somers gevraagd om Europese klimaatambassadeur te worden.

Minister Somers lanceerde een Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) om de globale klimaatuitdaging op lokaal niveau aan te pakken. Het pact werd ondertekend door 293 van de 300 Vlaamse steden en gemeenten. “Ambities moeten vertaald worden in concrete maatregelen en daar hebben we de lokale besturen heel hard bij nodig. Het LEKP heeft wat dat betreft een fantastische aanpak en gaan we nu in heel Europa promoten”, aldus Frans Timmermans.

Het Lokaal Energie- en Klimaatpact focust zich op vier werven (vergroening, participatieve energie, duurzame mobiliteit en regenwater) met concrete doelstellingen. Zo streeft het LEKP per gemeente onder meer naar één boom per inwoner, 50 collectieve renovaties per 1.000 wooneenheden, één laadpunt per 100 inwoners en één vierkante meter ontharding per inwoner. Het LEKP werd ondertussen ondertekend door 293 van de 300 Vlaamse gemeenten.

Het LEKP zal in de rest van Europa verspreid worden als inspiratiebron voor andere regionale overheden en lokale besturen. Om dit te bezegelen, nodigde Timmermans Vlaams Minister Bart Somers uit om EU Climate Pact Ambassador (Ambassadeur van het Europees Klimaatpact te worden).

Het Europese burgemeestersconvenant is alvast een plek waar het LEKP met veel aandacht bestudeerd zal worden. Dat convenant is een platform waar 10.000 Europese steden en gemeenten de handen in elkaarslaan om kennis uit te wisselen over klimaat en energie om zo van onderuit de Europese klimaatambities waar te maken. Een unieke brug tussen het Europese en lokale beleidsniveau. Met maar liefst 98% deelnemende Vlaamse gemeenten zijn we ook hier een voortrekker. Het LEKP zal dat imago enkel verder kracht bijzetten.

Vlaams Minister Bart Somers is trots op de Vlaamse steden en gemeenten. “Wat zij hier in Vlaanderen doen, zal verspreid worden in heel Europa. En dat is ook nodig. Het lokale bestuursniveau is waar de oplossing ligt voor deze globale uitdaging. Zij worden het eerst geconfronteerd met de gevolgen van de klimaatverandering. En zij leggen bijgevolg ook het meeste ambitie aan de dag om concrete oplossingen uit te werken op het terrein. Zijn in staat om te mobiliseren, burgers te betrekken en dingen in beweging te krijgen. Ik zet hier met veel plezier mijn schouders onder.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.