auto Foto: AFP

Bedrijven belonen werknemers steeds vaker met salariswagen

Ondanks pogingen om de trend tegen te gaan, neemt het aantal bedrijfswagens op de Bel­gische wegen nog altijd toe. Dat blijkt uit een monitoringrapport van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ), schrijft De Tijd dinsdag. Tegelijk wint ook het mobiliteitsbudget aan ­populariteit.

Eind 2024 telde de RSZ in ons land 572.416 salariswagens of bedrijfsauto’s die werknemers ook privé mogen gebruiken. Jaar op jaar gaat het om een stijging van 0,7 procent. In vergelijking met begin 2022 was er een toename met 10,9 procent. Ook het aantal bedrijven die deze optie aanbieden zit in de lift (+3,6 procent ten opzichte van begin 2022). “Ondanks alle discussies blijft een bedrijfswagen in de praktijk een heel goed middel om werk­nemers aan te trekken”, zegt Olivier Van­neste, partner bij de consultant KPMG, die het rapport van de RSZ analyseerde.

Hoewel niet af te leiden uit de RSZ-cijfers, ziet Vanneste in de praktijk ook een toename van de zogenaamde ‘cafetariaplanwagens’. “Meer en meer wordt een bedrijfswagen aangeboden aan werknemers die er traditioneel geen recht op hebben”, zegt hij. “Zij kunnen kiezen voor een wagen, bijvoorbeeld via een cafetariaplan.”

Tegenover de toename van het aantal bedrijfswagens staat opvallend genoeg ook een groeiende populariteit van het mobiliteitsbudget. Dat geeft werknemers de mogelijkheid hun bedrijfswagen in te ruilen voor een fiscaal vriendelijk budget, waarmee ze bijvoorbeeld een fiets kunnen leasen of zelfs het hypothecair krediet van hun woning afbetalen. Vorig jaar waren er in ons land 18.386 werknemers die van het mobiliteitsbudget gebruikmaakten, bijna een verdubbeling tegenover een jaar eerder.