Nieuws Mechelen Beeck & Hermans maakt restauratiedossier Schepenhuis op

Beeck & Hermans maakt restauratiedossier Schepenhuis op

Beeck & Hermans maakt restauratiedossier Schepenhuis op

schepenhuisHet Mechelse architectenbureau Beeck & Hermans heeft op vraag van het Mechelse stadsbestuur een restauratie- en herbestemmingsdossier opgemaakt voor het Mechelse Schepenhuis. Dit is het oudste bewaarde stadhuis van Vlaanderen en één van de oudste monumenten van Mechelen. Het opgemaakte dossier omvat enkele noodzakelijke restauratiewerken, voornamelijk aan het exterieur en deels aan het interieur. De nieuwe inrichting zal een aantrekkelijke hedendaagse vormgeving krijgen met respect voor de historisch waardevolle context.

Het architectenbureau Beeck & Hermans (Karel Beeck en Elfi Hermans) bvba specialiseert zich in restauratiewerken van historische gebouwen en monumenten. De architecten zijn begaan met behoud en hergebruik van erfgoed en hebben een uitgebreide kennis van de verschillende restauratietechnieken en -materialen, die dankzij een jarenlange ervaring constant wordt bijgewerkt en aangepast.

Het stadsbestuur wil in 2017 het leegstaand Schepenhuis restaureren en er nadien de dienst Toerisme en UiT in Mechelen in onderbrengen. Het Schepenhuis bestaat uit twee delen: het 13de-eeuws gedeelte (Oud Schepenhuis) aan de Schoenmarkt bij de Grote Markt en het in 1374 gebouwde deel (Nieuw Schepenhuis) dat aan de IJzerenleen grenst.

“Met enerzijds de restauratie en anderzijds de herbestemming willen we het gebouw opnieuw een  volwaardige functie geven in onze stad. Het toerismehuis is nu voor vele toeristen nog moeilijk vindbaar. In het Schepenhuis staat het te midden van het publiek. Dit is positief voor het toerisme maar ook voor de handelsactiviteiten rondom”, aldus burgemeester Bart Somers.

“De daken worden geïsoleerd en het schrijnwerk wordt op drie verschillende manieren aangepakt, zodat de thermische kwaliteit wordt verbeterd”, vertelt schepen van Monumentenzorg Greet Geypen. “Het niveau van de vloeren wordt op zoveel mogelijk plaatsen gelijk gelegd om de toegankelijkheid te verbeteren en de trappen worden allemaal gegroepeerd in de zone naast de huidige lift zodat de indrukwekkende interieurs op hun best tot uiting komen. Een historische stad als Mechelen kan op deze manier haar gasten in een gepast decor ontvangen.”

Architectenbureau Beeck & Hermans werkte samen met gespecialiseerd ontwerper Paul Bailleuil. Hij zal een passende inrichting uittekenen om het verhaal van de stad Mechelen te vertellen in de grote zaal op de verhoogde begane grond en een publieksvriendelijke onthaalbalie uitwerken in het gedeelte palend aan de Grote Markt.

De restauratiewerken kosten 1.325.562 euro(excl. BTW), met een stadsaandeel van 943.146 euro. De bouwaanvraag en het premiedossier voor de restauratie worden volgende maand ingediend. De werken gaan begin juni 2017 van start en moeten binnen de 400 kalenderdagen voltooid zijn.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.