Bekendste ijsjeszaak van Mechelen stopt ermee Jan Selleslagh en zijn echtgenote Pascale Gauthier scheppen deze zomer hun laatste ijsjes. Foto: Sven Van Haezendonck

Bekendste ijsjeszaak van Mechelen sluit na deze zomer de deuren: “Overnemer vinden, om dan zelf eens van een zomer te genieten”

De bekendste ijsjeszaak van Mechelen houdt er dit najaar mee op. Pascale Gauthier (59) en haar man Jan Selleslagh (66) scheppen hun laatste seizoen roomijs in hun zaak in de Befferstraat, een product dat ze al bijna twintig jaar met veel passie bereiden.

Welke smaak ze na al die jaren nu zelf het lekkerst vindt? Pascale moet er geen seconde over nadenken. “Stracciatella! De klanten ook merk ik. Dat komt door de grote stukjes chocolade die je er bij ons in kan vinden”, zegt ze.

Ambachtelijk roomijs bereiden, is voor haar en echtgenoot Jan een grote passie. “Heel ons assortiment bestaat toch gemakkelijk uit 50 tot 60 smaken”, zegt Jan. Uit zeventien smaken in de koeltoog kunnen klanten standaard kiezen.

Erg populair is dus stracciatella, maar ook klassiekers zoals vanille, mokka en chocolade doen het erg goed. “Het zijn smaken waar mensen ook bij kouder weer naar grijpen, terwijl ons yoghurtijs en sorbet het goed doen bij warmer weer”, vertelt Pascale.

Haar ijsjeszaak staat er ook om bekend om te experimenteren met niet-alledaagse combinaties. Mozartijs bijvoorbeeld. “Dat is amandelijs met een laagje pistache ertussen en nog eens amandelijs. Daar doen we dan chocolade over. Het is gebaseerd op de Mozartkugel uit Salzburg. Heerlijk!”

Sociaal contact

Pascale laat ons een bolletje proeven en even later prijzen we het zelf aan bij klanten die nieuwsgierig zijn naar het Mozartijs in de koeltoog. Zo lekker vinden we het. “Het uitproberen van nieuwe smaken vinden we echt leuk. We hebben altijd veel tijd gestopt in de kwaliteit van ons product”, zegt Pascale.

Ook het sociaal contact ziet ze als een grote troef. “Er zijn klanten die elke dag langskomen voor hun ijsje, zoals een van onze overburen. Doorgaans nemen mensen dezelfde smaken. Van sommige klanten weet ik op voorhand al wat ze gaan bestellen. Soms weten ze het zelf bijna niet meer omdat ze altijd hetzelfde nemen”, vertelt Pascale.

“Mensen die een ijsje bestellen, zijn ook altijd vrolijk en goedgezind. Ze trekken geen lang gezicht”, merkt Jan op.

Chocolade

Hij en Pascale verwachten de komende maanden nog meer volk dan anders. Afgelopen weekend kondigden ze aan dat ze er na dit seizoen na bijna twintig jaar mee stoppen. “Met een warm hart, maar ook met een tikkeltje weemoed”, zegt Pascale. Het avontuur begon voor haar in 2006, toen nog als aanvulling op de chocolade van haar vader Edouard Gauthier die ze verkocht. “Om een alternatief te hebben voor de warmere maanden. We hadden nooit gedacht dat het zo’n proporties zou aannemen.”

De trein was vertrokken. De zaak was succesvol en groeide uit tot een begrip in Mechelen, maar aan alle mooie liedjes komt een einde. “Sinds zijn pensioen helpt Jan mij in de zaak, maar ik kan zijn pensioen niet blijven uitstellen. Volgende week wordt hij 67. We hebben twintig zomers gewerkt op momenten dat andere mensen genieten. Nu willen wij graag zelf eens van die zomers genieten”, vertelt Pascale.

“Wij hebben gedurende twintig jaar geen terrasjes gedaan in de zomer”, zegt Jan. “Voor barbecues moeten we altijd passen. Nu zullen we dat wel kunnen”, aldus Pascale.

Hun vier kinderen zijn een andere weg uitgegaan in hun loopbaan. Een overnemer voor hun bloeiende zaak hebben Pascale en Jan dus nog niet, maar kandidaten met interesse mogen zich zeker melden. “Het zou mooi zijn om iemand te vinden die de zaak met dezelfde passie voortzet. Dat zou een mooie afsluiter zijn”, zegt Pascale. Dit najaar, vermoedelijk ergens eind oktober, houdt het voor haar en haar echtgenoot Jan op.

Pascale Gauthier in de Befferstraat 10 is maandag, donderdag en zondag open van 14 tot 19 uur, op vrijdag en zaterdag van 13 tot 19 uur.