made in made in

Bijzaak: Bpost aan het verkeerde adres

Op vrijdag sluiten we de week van ‘Made in Mechelen’ af met een eigenzinnige terugblik op de voorbije dagen of een vooruitblik op de komende week. Hoofdzaak of bijzaak, het maakt niet uit.

Een week geleden kondigde Bpost aan dat sommige klanten zelf hun pakje zullen moeten oppikken in een afhaalpunt. Door het recordvolume aan pakjes is Bpost namelijk de pedalen kwijt. Als toemaatje krijgen zakelijke klanten ook nog een ‘eindejaarstoeslag’ van 1 euro per pakje. Niet te geloven, dacht ik eerst.
Maar toen ik de reactie hoorde van postbaas Jean-Paul Van Avermaet en van voogdijminister Petra De Sutter zakte mijn broek helemaal af.
“… het zelf afhalen van een pakje is ook ecologisch een goede zaak …” hoorde ik ze unisono vertellen tijdens een of ander interview.

Ecologisch verantwoord? Duurzaam?
Ofwel ben ik een ongelooflijke oen – wat natuurlijk best zou kunnen – ofwel begrijp ik er niets van…
Wat is volgens jou het meest ecologische…?  Een bestelwagen die met 100 pakketjes aan boord een zo efficiënt mogelijk ingeplande route aflegt of 100 mensen die elk hun eigen auto nemen om tot aan een afhaalpunt te rijden? En dan heb ik het nog niet over de mogelijke wachtrijen aan zo’n afhaalpunt en de bijhorende risico’s voor een coronabesmetting. Tenzij iedereen te voet of met de bakfiets naar het afhaalpunt gaat, lijkt het mij duidelijk wat het meest duurzame is. Ik erger me dan ook groen aan zo’n uitspraken.
En de vakbonden bij Bpost… die klagen ondertussen steen en been omdat de druk op het personeel enorm is.
Dat zal wel. Geloof me vrij, mijn respect voor de postbodes stijgt met de dag.

Denken ze bij Bpost nu echt dat die werkdruk bij andere, gelijkaardige bedrijven, minder is. En wat denk je dat er zou gebeuren als die bedrijven tegen hun zakelijke klanten zouden zeggen dat ze de pakjes niet meer geleverd krijgen? Of hoe de reactie van diezelfde zakelijke klanten zou zijn als ze 1 euro extra zouden aanrekenen per pakje?

Gelukkig waren er de voorbije week ook initiatieven zoals dat van de gemeente Bornem. Daar gaat het gemeentepersoneel van de sportdienst en van het cultureel centrum pakjes van lokale handelaars gratis afleveren bij de mensen thuis. Die handelaars brengen de te verzenden pakjes eerst zelf naar een verzamelpunt in het centrum van de gemeente. Dat verzamelpunt is… het oude postkantoor van Bornem. Qua symboliek kan dat wel tellen.