Nieuws Mechelen Bijzaak: Hou ons in de gaten

Bijzaak: Hou ons in de gaten

Bijzaak: Hou ons in de gaten

Op vrijdag sluiten we de week van ‘Made in Mechelen’ af met een eigenzinnige terugblik op de voorbije dagen of een vooruitblik op de komende week. Hoofdzaak of bijzaak, het maakt niet uit.

Vandaag is deze bijzaak eigenlijk geen bijzaak. Dat komt omdat ik het vandaag graag even wil hebben over duurzaamheid. Niet alleen vandaag trouwens… De komende weken probeert Made In u te inspireren om zelf duurzaam te gaan ondernemen.

En eerlijk gezegd, … de meeste ondernemers doen dat al. De aandacht voor duurzaam ondernemen kwam het voorbije jaar zelfs in een stroomversnelling. Gelukkig maar, want ooit was het anders.
Jonge mensen kunnen zich niet voorstellen dat er 25 jaar geleden op kantoor nog mocht gerookt worden. Of dat medewerkers niet veel meer waren dan veredelde slaven van de onderneming waarvoor ze werkten. Zwijgen en luisteren! Van enige inspraak was er nauwelijks of geen sprake. Als er met de directie moest gesproken worden dan gebeurde dat via de vakbond. Dat waren meestal de werknemers met het grootste bakkes. En omdat toen nog bijna iedereen aangesloten was bij een vakbond werd er zelfs naar hen geluisterd.
Qua gendergelijkheid kan het in ons land nog steeds een stuk beter. In veel jobs worden vrouwen minder betaald dan hun mannelijke collega’s, ook al doen ze precies het zelfde werk. Maar pakweg 50 jaar geleden waren vrouwen zelfs amper terug te vinden op de werkvloer. Diegenen die het toch waagden om hun keuken en hun kinderen achter te laten gingen aan de slag als poetsvrouw, als koffiedame of, in het beste geval, als dactylo. Dat een vrouw het ooit tot in de directiekamer van een bedrijf zou schoppen, was toen haast ondenkbaar.

We hebben de voorbije decennia dus heel wat stappen vooruit gezet. En de komende weken zullen we u, met voorbeelden uit de bedrijfswereld, laten zien dat duurzaamheid meer is dan een dak vol zonnepanelen en een elektrische bedrijfswagen.
Het gaat over zoveel andere aspecten… Denk maar aan de gendergelijkheid of aan verantwoord ondernemen. We gaan dieper in op de impact die de explosie van de e-commerce heeft op de logistieke sector en op de consequenties van de Europese Green Deal voor onze bedrijven. We laten ondernemers aan het woord voor wie duurzaamheid ondertussen een vanzelfsprekendheid is en we geven tips die je zelf kan toepassen.

Kortom, hou Made In extra in de gaten de komende weken. En als je zelf een tip hebt op het vlak van duurzaam ondernemen, laat het ons dan zeker weten…

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.