Nieuws Mechelen Bijzaak: Politieke besluiteloosheid

Bijzaak: Politieke besluiteloosheid

Bijzaak: Politieke besluiteloosheid

Op vrijdag sluiten we de week van ‘Made in Mechelen’ af met een eigenzinnige terugblik op de voorbije dagen of een vooruitblik op de komende week. Hoofdzaak of bijzaak, het maakt niet uit.

Terwijl half België in quarantaine zit of ten prooi is gevallen aan Omikron, worden de coronamaatregelen langzaam maar zeker afgebouwd. Gisteren in Engeland, volgende week in Denemarken en wellicht binnen een paar weken ook bij ons. Ik begrijp het allemaal niet meer.
Ik voel mij belachelijk omdat ik een jaar geleden nog wegdook achter een haag wanneer ik een auto zag afkomen toen ik na middernacht nog met de hond ging wandelen. Het aantal besmettingen was toen – nota bene – maar een fractie van wat ze nu zijn.
Tja… laat ons het maar voortschrijdend inzicht noemen zeker. Virologen zijn ook maar mensen en het siert hen dat ze nu toegeven dat sommige maatregelen toen misschien wat overdreven waren.

Voortschrijdend inzicht… het is iets waarvan we de x-tig overheden in ons land niet kunnen verdenken. Halsstarrig vasthouden aan hun fetisjen is daarentegen een sport die ze als de beste beheersen. Zelfs brave burgers die je niet onder de noemer van gepatenteerde politieke bashers kan catalogeren, vinden de besluiteloosheid van onze leiders stilaan zielig.

Neem nu de hoge energieprijzen. Ze vormen voor veel bedrijven een acute bedreiging en voor evenveel burgers de hap teveel uit hun huishoudbudget. Toch slagen onze politici er maar niet in om tot een duurzame oplossing te komen.

En dan hebben we het nog niet eens over de sluiting van de kerncentrales. Na 20 jaar niets doen, komt de regering nu met een oplossing aandraven die – zeker in het licht van de huidige energie- en milieucrisis – te absurd is voor woorden. Een oplossing die trouwens binnen de regering zelf bijna verantwoordelijk is voor een kernsplitsing. Maar dat geheel terzijde… Voor wie het zou gemist hebben. De kerncentrales moeten sluiten en worden vervangen door gascentrales om de leveringszekerheid niet in het gedrang te brengen.

Dat van die leveringszekerheid wil ik nog geloven, maar gascentrales? Moeten we dan zomaar door de vingers zien dat die veel vervuilender zijn dan kerncentrales? Moeten we dan zomaar even vergeten hoe duur aardgas is en hoe afhankelijk wij op dat vlak zijn van andere landen? Moeten we dan zomaar aanvaarden dat onze energiefactuur nog meer zal stijgen?

Onze beleidsmensen lijken steeds meer op Anti Vaxxers. Ze beseffen al lang dat ze ongelijk hebben, maar alsnog een prikje gaan halen zou voor ernstige bijwerkingen aan hun imago zorgen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.