Nieuws Mechelen Bijzaak: Proficiat KV Mechelen !

Bijzaak: Proficiat KV Mechelen !

Bijzaak: Proficiat KV Mechelen !

Op vrijdag sluiten we de week van ‘Made in Mechelen’ af met een eigenzinnige terugblik op de voorbije dagen of een vooruitblik op de komende week. Hoofdzaak of bijzaak, het maakt niet uit.

Is een sportclub een onderneming? Ja, in de zin dat een sportverenging soms moet geleid worden als een bedrijf. Zeker als het om een grotere club gaat.
Maar of een sportclub ook een onderneming is in de zin van het maximaliseren van de winst en het verrijken van de bestuursleden…? Daar heb ik het persoonlijk heel moeilijk mee. En ik niet alleen. De golf van verontwaardiging die deze week ontstond nadat een tiental grote Europese voetbalclubs aankondigden dat ze een Superleague hadden opgericht, spoelde als een tsunami alle vaste grond weg onder de voeten van de initiatiefnemers. De plannen werden voorlopig weer eventjes opgeborgen. En maar goed ook.

Wat mij betreft is er al langer een onderscheid tussen voetbal en sport. Ik vind dat voetbal steeds meer om geld draait. Dubieuze figuren uit exotische landen investeren in onze Belgische clubs in de hoop snel geld te verdienen met enkele lucratieve transfers. Als de betrokken spelers geen huisvesting en geen gratis sponsorauto zouden krijgen, dan zou de lijn met mensenhandel soms heel dun zijn.

Ik las in de krant dat de spelerslonen in de Belgische competitie het afgelopen jaar stegen met maar liefst 35,5 %. En dat ondanks corona en een seizoen zonder supporters. Volgens mij is dat het beste bewijs om mijn stelling kracht bij te zetten, dat bij voetbal veel, zo niet alles, om geld draait.
Het staat in schril contrast met de vele sportclubs die dagelijks vechten om het hoofd boven water te houden. Sportclubs waar atleten creatief moeten zijn om hun trainingen af te werken met de beperkingen van de coronamaatregelen. Beperkingen die er voor voetballers nauwelijks zijn.

Ik was wél blij te lezen dat bij KV Mechelen, de enige eersteklasser uit onze regio, de gemiddelde spelerslonen het laagst waren van alle clubs uit de Jupiler Pro League. Dat de kakkers desondanks toch nog play off 2 gehaald hebben siert de club. Er zitten ook geen dubieuze figuren in de clubleiding. Enfin, toch geen exotische dubieuze figuren. En de spelers van KV moeten het doen met een gemiddeld bruto jaarloon van amper 156.471 euro. Ter vergelijking: voor Zulte Waregem (gemiddeld spelersloon 402.618 €) en Cercle Brugge (gemiddeld spelersloon 354.070 €) zit het seizoen er nu al op.
In feite krijgen de spelers van Zulte en Cercle dus niet alleen een loon dat dubbel zo hoog is als dat van hun collega’s bij KV, ze krijgen ook nog eens een maand extra verlof.

Proficiat KV Mechelen!

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.