Nieuws Mechelen Bouw nieuwe brandweerkazerne Mechelen start midden 2017

Bouw nieuwe brandweerkazerne Mechelen start midden 2017

Bouw nieuwe brandweerkazerne Mechelen start midden 2017

brandweer Mechelen 2Op een terrein van ongeveer 18.000m² naast de Nekkerhal in Mechelen komt de nieuwe kazerne “de Nekker”, die daarnaast ook de uitvoeringsdiensten van de Groep Mechelen huisvest. Het Mechelse schepencollege heeft de bouw van de nieuwe brandweerkazerne op basis van drie ingediende offertes toegewezen aan Groep Van Roey. Midden volgend jaar start de aannemer met de werken. In 2019 moet de nieuwe kazerne operationeel zijn.

Brandweer en uitvoeringsdienst krijgen een gezamenlijke inkom en parking. De brandweerkazerne omvat een kantoorgebouw met vijf bouwlagen, een voertuigenhal die volledig vrij overspannen is, dus zonder palen of stutten die het snel uitrukken zouden belemmeren. Bovenop de voertuigenhal worden een fitnessruimte en sporthal voorzien. In het kantoorgebouw worden ook de slaapkamers ondergebracht.

Daarnaast voorziet het winnend ontwerp ook ateliers, een oefentoren en een oefenterrein. De brandweerkazerne zal plaats bieden aan een 30 à 40-tal medewerkers (brandweer en administratie), die gelijktijdig het gebouw zullen betrekken. “Omwille van de klimaatambities van Mechelen wordt het kantoorgebouw een zogenaamd BEN-gebouw (Bijna Energie Neutraal). Nu het winnend ontwerp is gekozen, moet het door de projectontwikkelaar verder programmatorisch verfijnd worden, zodat de bouwaanvraag zo snel mogelijk kan ingediend worden”, zegt schepen van Openbare Werken Christiaan Backx.

De totale investering die Groep Van Roey investeert een bedrag van 28.945.389 euro (incl. BTW). De beschikbaarheidsvergoeding bedraagt op jaarbasis 2.424.815 euro. De aandelen van de stad en de hulpverleningszone Rivierenland in de beschikbaarheidsvergoeding bedragen respectievelijk 61,5 en 38,5 procent. Rivierenland draagt de volledige kost van het gedeelte voor de brandweerzone.  “Een DBFM-formule (Design, Build, Finance, Maintain) heeft het voordeel dat het volledige bouwrisico gedragen wordt door de ontwikkelaar van het project”, argumenteert Backx.

De nieuwbouw aan de Nekker wordt de eerste nieuwe kazerne van de ééngemaakte brandweerzone Rivierenland. Op lange termijn worden ook de brandweerposten van Boom en Niel gecentraliseerd in een post Rupel. Ook de kazerne van Heist-op-den-Berg krijgt een betere locatie in de buurt van de Lostraat en post Willebroek verhuist naar Tisselt aan het rond punt aan Mazda. Alle geplande verhuisbewegingen zijn het gevolg van de risicoanalyse van de brandweerzone Rivierenland, die onder meer de aanrijtijden van de interventievoertuigen optimaliseert.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.