Foto: Dirk Vertommen

Brouwerij Het Anker lanceert zomers bier Nen Blazer ter ere van 100-jarig bestaan Malinwa Harmonie

Naar aanleiding van haar 100ste verjaardag in 2024 brengt de Malinwa harmonie een zomers pilsbier op de markt. Dinsdag werden in de Batteliek in Battel de eerste blikjes gevuld. Het brouwen gebeurt in de microbrouwerij van Het Anker. Er komen in totaal 25.000 blikjes op de markt. KV-boegbeeld Mark Uytterhoeven gaf het frisse brouwsel de naam Nen Blazer. “Hij stuurde ons meteen een lijstje met een aantal suggesties”, zegt David Gybels van de Malinwa Harmonie.

De Malinwa harmonie heeft de voorbije jaren haar tweede adem gevonden. Onder leiding van dirigent Gert Pauwels en met CEO en trommelaar David Gybels kreeg de vereniging een nieuwe impuls. Vandaag is er een pool van maar liefst 74 muzikanten waarvan er iedere keer ongeveer de helft mee het veld opstappen.

“De lancering van een eigen bier was een logisch gevolg van die herprofilering. Voetbal en een pilsje passen tenslotte goed bij elkaar. Tegelijkertijd is dit bier de aftrap van ons programma voor de viering van het 100-jarige bestaan van de harmonie. Met de verkoop van Nen Blazer verdienen we bovendien wat fondsen voor onze werking. Brouwerij Het Anker was meteen akkoord om met ons samen te werken.”

 

Verwijzingen naar stamnummer

Volgens David Gybels moest het vooral een licht en toegankelijk pilsbiertje worden. Er zitten ook wel wat verwijzingen in naar het stamnummer 25 van KV Mechelen. “Het alcoholpercentage is 5,2%, het omgekeerde van ons stamnummer en het bevat 25 bitterheidunits. Dat is iets bitterder dan een gewone pils. Er zijn zes afvullingen voorzien van telkens 15 hectoliter. Dat zijn 4.500 blikjes per afvulling.”

De vraag is natuurlijk hoe Nen Blazer smaakt. Die vraag leggen we voor aan cafébaas en kenner Kevin Polfliet van café Het Maanlicht, eveneens het lokaal van de Malinwa harmonie. “Het smaakt vooral zomers fris. Het is te vergelijken met een luxepils, maar met een lichte toets van citrus. Het is fruitig en helemaal geschikt voor de zomer. Vanaf 8 juni is het biertje in primeur te proeven in Het Maanlicht.” Brouwer Sander Keuleers beaamt die mening. “De 25 bitterunits waren een must voor de Malinwa Harmonie. Het is licht en gemakkelijk doordrinkbaar. De pilsmout komt van een lokale Belgische leverancier en het bier is afgekruid met SAAZ-hop.”

 

 

100 jaar

De naam Nen Blazer komt dan weer uit het creatieve brein van Mark Uytterhoeven. “Hij stuurde ons meteen een lijstje met een aantal suggesties. Nen Blazer vonden wij een goede naam”, zegt David. “De officiële lancering vindt eind juni plaats tijdens onze algemene vergadering, wanneer we ook het programma voor ons 100-jarig bestaan voorstellen. Wie zo lang niet kan wachten, kan alvast eens gaan proeven in Het Maanlicht. Waar Nen Blazer nog verkrijgbaar zal zijn, valt nog af te wachten. We hebben geen restricties op dat vlak. In de fanshop en op de webshop van KV Mechelen zal je het bier kunnen bestellen”, besluit David Gybels.