Brouwmeester Bart Foto: Sven Van Haezendonck

Brouwmeester Bart (33) trots op bekroonde Gouden Carolus Classic: “Het is een cadeau om hier te werken”

De Gouden Carolus Classic van brouwerij Het Anker in Mechelen is recent nog maar eens in de prijzen gevallen op een internationale wedstrijd. Het doet Lierenaar en brouwmeester Bart Meulepas (33) deugd. Hij verklapt ons waarom het donkere bier zo wordt gesmaakt.

Een Lierenaar die mee het mooie weer maakt in de Dijlestad. Jawel, met Bart Meulepas staat er een Pallieter aan het roer van de brouwketels in de stad van de Maneblussers. En hij mag zich samen met zijn team op de borst kloppen. Op de internationale bierwedstrijd European Beer Star in het Duitse München heeft de Gouden Carolus Classic zilver gescoord in de categorie Belgian Style Strong Dark Ale. Eerder dit jaar haalde de Mechelse brouwerij nog goud met het bier op de World Beer Awards en eindigde ze ook als land- en categoriewinnaar met de Classic.

“Zilver is een mooie score als je weet dat de jury bij de European Beer Star maar drie prijzen per categorie uitreikt: goud, zilver of brons, terwijl je bij de World Beer Awards bijvoorbeeld goud krijgt als je een bepaalde score behaalt”, vertelt Kyra Bulinckx van brouwerij Het Anker. Vier prijzen op een rij in hetzelfde jaar voor de Gouden Carolus Classic, een mens zou van minder beginnen blozen. “Zilver behalen op de European Beer Star en drie keer goud op de World Beer Awards, dat wil toch iets zeggen. Dat is toch een belangrijke erkenning, want heel veel brouwerijen nemen deel aan die wedstrijden. Het is een pluim voor heel ons team. Als je zo’n keurmerk op je bier kunt plakken, betekent dat ook iets naar de klant toe”, vertelt Bart.

Kwaliteit bewaken

De brouwingenieur werkt intussen tien jaar voor Het Anker. “Ik ben begonnen als brouwer en stelselmatig ben ik opgeklommen. Vandaag ben ik verantwoordelijk voor de productie van bier en whisky”, zegt hij. Samen met de tripel en de Whisky Infused groeide de Gouden Carolus Classic uit tot een van de iconen van de brouwerij. “Dag in dag uit zijn we bezig met de kwaliteit van onze bieren. Daarbij streven we naar perfectie”, zegt Bart.

De Gouden Carolus Classic is een van de iconische bieren van brouwerij Het Anker. © Sven Van Haezendonck

Voor ons verklapt de brouwmeester graag het geheim achter de Classic. “De topsmaak van het bier wordt mee bepaald door onze huisgist. Dat gaat om een giststam die we zelf in leven houden, die we in perfecte conditie houden. Dat is van belang om de fermentatie tot een goed einde te brengen en zo haar speciale smaken ook kan afgeven aan het bier”, legt Bart uit. Naast huisgist als meest bepalende factor speelt ook de kwaliteit van de gebruikte grondstoffen een grote rol. “Wij werken samen met Mouterij Dingemans uit Stabroek, die voor ons de beste gekarameliseerde, gebrande mouten maakt. We kopen er jaarlijks tonnen van, die speciaal voor ons is geblend.”

Een ander ingrediënt is hop, al komt die in de Classic iets minder sterk naar voor. “Hop geeft een grondige bitterheid aan het bier, maar andere kruiden gaan er niet in. Bij onze Gouden Carolus Classic spelen we dus vooral op gist en mout. Het maakt van het bier een goede allemansvriend door de perfecte balans van zoet en toch dat chocoladeachtige bittertje van de gebrande mouten. In ons bier herken je ook wat wijntoetsen die niet in elk donker bier voorkomen. Dat maakt het specialer”, vertelt de brouwmeester.

12,5 miljoen glazen

Naar verluidt werd de Classic indertijd al gebrouwen voor Keizer Karel. Al dateren de naamsrechten voor de Carolus d’Or Charles Quint uit 1959. “In 1990 heeft Charles Leclef, de vorige eigenaar van Het Anker, er de naam Gouden Carolus Classic aan gegeven”, zegt Bart. De brouwerij in het Groot Begijnhof produceerde vorig jaar 42.000 hectoliter van het donkere bier. “Dat komt overeen met 12,5 miljoen glazen.” Aan het brouwen, gisten en bottelen van de bieren werken in Mechelen een dertigtal mensen. “Als we de collega’s van bijvoorbeeld marketing en sales meetellen, zijn er meer dan vijftig mensen mee bezig om onze bieren tot buiten de muren van de brouwerij te krijgen.”

“Om de kwaliteit te bewaken, proef ik dagelijks een slokje van het bier”, zegt Bart Meulepas. © Sven Van Haezendonck

Als Lierenaar rijdt hij dagelijks met veel enthousiasme naar de Dijlestad om een Mechelse trots mee in stand te houden. “Het is fantastisch om in een mooie stad als deze in een prachtige brouwerij te mogen werken. Het is elke dag een cadeau om hier te werken. Ik word er al goedgezind van als ik de brouwerij binnenwandel. Het is geen typische fabriek tussen vier muren, maar een historische site met stijl en geschiedenis. Dat maakt het plezierig om te werken. Als je dan in die oude brouwketels het beste bier mag brouwen, is dat iets om trots op te zijn”, vertelt Bart.

Zelf proeft de brouwmeester de Classic om professionele redenen dagelijks, hoewel de Tripel zijn persoonlijke favoriet is. “We moeten er natuurlijk voor zorgen dat alleen de beste kwaliteit op de markt komt”, zegt Bart. Bij Het Anker zijn ze blij met de aandacht voor de Classic. “Vaak gaat de aandacht naar het jongere broertje, de Whisky Infused. Al blijft de Gouden Carolus Classic natuurlijk onze klassieker die je zeker eens moet proberen”, zegt Kyra Bulinckx.