Nieuws Mechelen Ceo Biocartis treedt toch af bij goede verkoopcijfers

Ceo Biocartis treedt toch af bij goede verkoopcijfers

Ceo Biocartis treedt toch af bij goede verkoopcijfers

Huidig ceo Rudi Pauwels van het Mechels bedrijf Biocartis, gespecialiseerd in moleculaire diagnostiek, geeft de fakkel door. Hij kondigde dit aan bij de presentatie van de jaarcijfers, waaruit blijkt dat in 2016 de verkoop van Idylla-instrumenten en -cartridges aanzienlijk is verhoogd. Het Mechelse bedrijf liet evenwel een verlies van 49,8 miljoen euro optekenen, tegenover 39,8 miljoen in 2015. Dat is vooral te wijten aan extra uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling.

De totale bedrijfsinkomsten van Biocartis daalden met 8 procent tot 13,8 miljoen euro, maar de productinkomsten stegen met 88 procent naar 6,8 miljoen. Deze stijging is voornamelijk toe te schrijven aan de cartridgeverkoop, die 4,0 miljoen euro bedroeg in 2016. Het volume van gebruikte cartridges was 7,5 keer dat van 2015, wat neerkomt op meer dan 25.000 cartridges. Verkopen uit systemen stegen met ongeveer 20 procent van 2,3 miljoen euro in 2015 naar 2,8 miljoen vorig jaar. Er werden 224 extra Idylla-instrumenten geïnstaleerd, waardoor de basis meer dan verdubbelde tot een aantal van 390.

“We blijven een verhoogde interesse zien van grote farmaceutische bedrijven voor makkelijke en snelle moleculaire diagnose testing, nodig voor hun hoge precisie behandelingen en ook om het gezondheidsmodel duurzaam te maken”, aldus huidig ceo Rudi Pauwels. Idylla is een soort van minilab dat kankeronderzoek drastisch vereenvoudigt. De diagnose wordt niet na enkele weken, maar na 90 minuten gesteld. Op die manier kunnen patiënten sneller behandeld worden.

Huidig ceo Rudi Pauwels, die Biocartis in 2007 oprichtte, wil zich focussen op de langetermijnvisie van de groep. Hij neemt het voorzitterschap van een nieuw Strategisch Comité van de onderneming op zich. “Ik kijk ernaar uit om bij Biocartis betrokken te blijven en het bedrijf te begeleiden in de uitrol van innovatieve producten en doorbraken”, zegt Pauwels. De vennootschap hoopt in de eerstvolgende maanden een opvolger voor de ceo te kunnen aanstellen. Tot dan zal Hilde Windels, huidig deputy ceo, de rol van ceo opnemen. Tegen eind 2017 wil Biocartis 640 instrumenten geïnstalleerd hebben. Bovendien verwacht het Mechelse bedrijf dit jaar het verbruik van cartridges te verdrievoudigen tegenover 2016.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.