Go4Sjoklat brengt chocolade uit met aspergesmaak. Na vier jaar en vier aspergeseizoenen hebben ze bij Go4Sjoklat de smaak van het witte goud tot een praline verwerkt. Foto: Joris Herregods

Chocolade-atelier uit Bornem lanceert praline met aspergesmaak: “Het eten moet ook een beleving zijn”

Asperge is al wat de klok slaat in Klein-Brabant. Puurs-Sint-Amands zet allerhande activiteiten rond het witte goud op de agenda tijdens het Aspergefestival, en de restaurants plaatsen de groente bovenaan hun menu’s. Chocolade-atelier Go4Sjoklat in Bornem lanceert een eigen aspergepraline. Vier jaar lang sleutelden Patrick en Greet aan het recept, en nu is het eindelijk klaar.

Na vier jaar en vier aspergeseizoenen hebben ze bij Go4Sjoklat de smaak van het witte goud tot een praline verwerkt. Het resultaat is een langwerpige praline van witte chocolade in de vorm van een asperge, met een vulling die… echt naar asperge smaakt. De nieuwe creatie van Patrick en Greet is dus geen gimmick. Je ziet wel vaker pralines in de vorm van een asperge, maar die hebben verder niets met de groente te maken. Aan dit recept ging heel wat culinair onderzoek vooraf.

“Het was niet makkelijk om de smaak van de asperge in de vulling te krijgen”, legt Patrick uit. “Een asperge bevat veel water. Als je die op traditionele wijze konfijt, verliest ze haar smaak. En de overblijvende siroop neemt die smaak niet sterk genoeg over.”

Acht pralines, 500 gram asperges

De culinaire code werd uiteindelijk gekraakt. “Laat ons zeggen dat we het vocht uit de asperge hebben gehaald, waardoor de smaak veel geconcentreerder werd”, licht Patrick een tipje van de sluier. “Meer willen we er niet over kwijt.”

Om acht aspergepralines te maken, verwerken ze bij Go4Sjoklat 500 gram – lokale – asperges. En dat proef je. “Onze nieuwe praline ziet er mooi uit, dat is een bewuste keuze”, vertelt Greet. “Je kan ze perfect als cadeau geven of stijlvol serveren na een maaltijd.”

Of nog beter: serveer ze na een bord asperges à la flamande. “Een praline eten moet ook een beetje een beleving zijn.”