Meubelindustrie Mechelen – bedrijfsafval Foto: Dirk Vertommen

Circulaire hub en lokale meubelindustrie brengen reststromen in kaart: “Afval gebruiken als nieuwe grondstof”

MECHELEN - De Circulaire hub regio Mechelen, enkele meubelbedrijven en verschillende partners gaan onderzoeken hoe bedrijfsafval gebruikt kan worden in de meubelindustrie. Ze brengen daarvoor de reststromen in de regio in kaart. Met Recuplan en Sofar zijn er in de Dijlestad al enkele initiatieven die overschotten een tweede leven geven in nieuwe meubels of inzetten op duurzaam hergebruik.

De bedrijven in de regio Rivierenland produceren heel wat producten, maar vaak blijven de firma’s zitten met overschotten en reststromen. Materialen zoals hout, foam, textiel, kunststoffen en metaal kunnen echter vaak hergebruikt worden in andere bedrijven. Onder meer in de meubelindustrie zijn er heel wat toepassingen mogelijk. Daarom starten Circulaire hub Mechelen en de bedrijven Cammers, Bulo en Bulq een onderzoek naar die reststromen.

“In Mechelen kennen we al enkele initiatieven die aan de slag gaan met overschotten of op een andere manier inzetten op duurzaam hergebruik”, zegt Duurzaamheidsschepen Patrick Princen (Vld-Groen-m+). “Denk maar aan Recuplan, waar schrijnwerkers en meubelmakers terecht kunnen voor gered hout. Maar er zijn ook start-ups zoals Sofar. Met de hulp van de Circulaire hub brengt de zetelfabrikant een modulair en volledig aanpasbaar meubel op de markt. We moeten ernaar streven om van afval een nieuwe grondstof te maken.”

Transitie versnellen

“Maar de eerste stap is te weten komen welke materialen er nu nog op de afvalberg terecht komen. Daarom brengen we de reststromen in kaart”, zegt schepen van Ondernemen Greet Geypen (Vld-Groen-m+). “Met dit project stimuleren we de circulaire economie, wat dan weer kan leiden tot het aanleren van vaardigheden en het invullen van knelpuntberoepen. Een samenwerking met lokale meubelbedrijven zoals Bulo en Cammers kan de transitie naar een circulaire economie versnellen en de werkgelegenheid in de regio versterken.”

Voor het onderzoek doet de Circulaire hub een oproep aan bedrijven en instellingen in de regio Rivierenland om in hun container te kijken en een enquête in te vullen. Die werd opgesteld door onderzoekers van de Thomas More Hogeschool. Op basis daarvan kunnen de bedrijven misschien wel gematcht worden aan een afnemer. Unizo Provincie Antwerpen helpt ondernemers om concrete businessmodellen op te zetten rond reststromen via haar reststromenbibliotheek.