Enkele tientallen activisiten trokken naar de Belgische hoofdzetel van Cargill in de Bedrijvenlaan. Enkele tientallen activisiten trokken naar de Belgische hoofdzetel van Cargill in de Bedrijvenlaan. Foto: Leen Van de Sande

Code Rood voert in Mechelen actie tegen 164 bedreigde jobs bij Cargill: “Miljardairs verzuren de wereld”

Enkele tientallen activisten van Code Rood hebben zondag een protestactie gehouden aan de Belgische hoofdzetel van Cargill in Mechelen. Bij de multinational is de job van 164 mensen bedreigd en die wilden de actievoerders steunen.

Cargill is een Amerikaanse multinational in voedings- en landbouwproducten. “Deze reus, eigendom van miljardairs, heeft onze voedselketen in handen door van miljoenen boeren te kopen en aan miljoenen mensen te verkopen”, zegt Jesse Vanacker, woordvoerder van Code Rood. De organisatie, die zichzelf een beweging van burgerlijke ongehoorzaamheidsacties noemt, neemt daarmee de agro-industrie in het vizier.

Honderden actievoerders, vergezeld door de bekende Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg, hadden zaterdag al de toegangen tot de vestiging in de haven van Gent geblokkeerd. Het ging er rumoerig aan toe, terwijl de actie in Mechelen zondag in alle rust verliep. De activisten trokken naar de Belgische hoofdzetel van Cargill in de Bedrijvenlaan.

LEES OOK. Cargill wil in België 164 banen schrappen

Code Rood voert actie bij Cargill in Mechelen.

In ons land staan er volgens de vakbonden 164 van de 1.200 banen op de tocht. Daarvan 89 in de vestigingen in Mechelen en Vilvoorde. Met de actie wilde Code Rood hen een hart onder de riem steken. “Cargill is ook een bedrijf dat mensen aan de deur zet wanneer ze niet meer nodig zijn voor hun winst. De multinational wil wereldwijd 5 procent van zijn personeel ontslaan, terwijl het vorig jaar wel 2,4 miljard euro winst maakte. Miljardairs verzuren de wereld”, vertelt Vanacker.

Code Rood organiseerde de actie in de Dijlestad samen met Commune Colère. Daarna ging het richting Brussel voor een ‘guerilla conferentie’. “Cargill ziet voedsel niet als een basisbehoefte, maar als een product om mee te speculeren en de prijzen op te drijven. Met ons actieweekend hebben we een signaal gestuurd naar de agro-industrie en beleidsmakers dat het huidige voedselsysteem ten koste gaat van landbouwers, consumenten, personeel en klimaat”, legt Jesse Vanacker uit.

Activisten Code Rood verzamelen voor Cargill in Mechelen.