Nieuws Mechelen Crowdfunding voor Kabas loopt als een trein

Crowdfunding voor Kabas loopt als een trein

Crowdfunding voor Kabas loopt als een trein

Foto Sam Coessens.

Foto Sam Coussens.

Kabas wil Mechelen leren leven zonder verpakkingen, en opent begint 2017 in de Keizerstraat 17 in de Dijlestad een verpakkingsvrije winkel. Initiatiefneemsters Anneleen en Sofie willen hun project financieren via crowdfunding, en dat loopt als een trein. Na een paar dagen hebben ze al 20% van het beoogde bedrag van 9.000 euro opgehaald.

“Dit succes is absoluut boven onze verwachtingen”, zegt Anneleen. “Tenslotte vragen we aan de mensen om te vertrouwen op een concept dat er nog moet komen in de toekomst. We zijn superblij met de donaties die reeds binnen kwamen. Dat wil toch zeggen dat Mechelen helemaal klaar is voor dit nieuwe verhaal.”

Kabas wil aantonen dat je simpelweg door inkopen te doen, kan bijdragen tot een duurzame en ecologische samenleving. Door te kiezen voor een stoffen zak in plaats van een plastic zak en een glazen fles in plaats van een PET-fles, herbruikbaar in plaats van wegwerp. De filosofie gaat verder dan alleen maar losse rijst kopen in plaats van een pakje met kookbuiltjes. “Uiteindelijk is het de bedoeling dat elke klant bij ons buiten gaat zonder nog ergens anders heen te hoeven. Daarom zullen we naast voeding ook verzorgingsproducten en gebruiksvoorwerpen aanbieden.”

Voor de financiering kozen ze voor crowdfunding omdat ze zagen dat deze aanpak aansloeg bij andere verpakkingsvrije winkels in België én Frankrijk. “Bovendien vonden we het idee ook geweldig omdat het zo een winkel wordt voor maar vooral ook door het volk. Zo kan Kabas groeien als iets persoonlijks waar iedereen een band mee kan creëren. Tenslotte zijn we beiden nog geen 30 jaar en het spreekt voor zich dat ondernemen duur is. Daarom is alle steun en hulp meer dan welkom.”

winkelDe verpakkingsvrije winkel komt in een pand dat werd gekocht door Anneleen en haar partner. “Volgens ons heeft de Keizerstraat een ideale ligging door de aanwezigheid van openbaar vervoer en parkeergelegenheid en er komt ook een fietsenstalling vlak voor de deur. Mijn vriend en ik hebben het pand gekocht aangezien we toch op zoek waren. Kabas zal bijgevolg de winkelruimte huren van ons. Zo ontsnappen we aan de hoge huurprijzen in het centrum van Mechelen.”

Intussen hebben Sofie en Anneleen allebei nog een vaste job. “Anneleen werkt voor een architectenbureau en ik heb een administratieve functie bij CM”, zegt Sofie. “We hebben onze werkgevers voldoende op voorhand op de hoogte gebracht van onze plannen, en in beide gevallen is dat zeer positief uitgedraaid. Mijn werkgever is zelfs van plan om naar de opening te komen!”

De crowdfundingpagina van Kabas vindt u hier.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.