Nieuws Mechelen De Averegten blijft investeren in toekomst

De Averegten blijft investeren in toekomst

De Averegten blijft investeren in toekomst

De jongste jaren zet De Averegten met beheerwerken en samenwerkingsverbanden volop in op het aantrekken van nieuwe plant- en diersoorten. Het domein steekt zo een tandje bij om de biodiversiteit te vergroten. De eerste positieve resultaten zijn nu al merkbaar. In de nieuwe schUILhut kunnen wandelaars verpozen terwijl ze de dieren aan de voederplaatsen observeren. Ook aan de boerderij wordt de laatste hand gelegd, begin 2022 neemt een conciërge er zijn intrek en zal de werking uitgebouwd worden.

De Averegten investeert op verschillende manieren in het herstellen van deze fauna en flora. Zo hangen er in de winter twee broedbakken op voor de torenvalken. Alle jonge vogels worden mee opgevolgd door erkende vogelringers. Wandelaars kunnen ook van dichterbij genieten van deze dieren dankzij de nieuwe schUILhut waar je binnen kan wandelen en de dieren kan observeren aan de voederplaatsen. Ook de vlinders worden nauw gemonitord, want zij zijn goede indicatoren van de natuur in een bepaalde omgeving. Zo kan je binnen het domein veelvoorkomende vlinders zien zoals de eikenpage, maar ook een aantal specialere soorten zoals het staartblauwtje en de bruine vuurvlinder.

Het herstel van de heide was ook niet zo vanzelfsprekend. De moeraseik die een zwaar bladerpak op de bodem achterliet, zorgde ervoor dat de oorspronkelijke vegetatie geen kans had om te kiemen. Deze laag werd machinaal verwijderd (geplagd) tot op de diepte waar de oorspronkelijke zaadjes van de heide zich bevinden. Ondertussen kiemt de jonge struikheide goed en verschijnen er verschillende nieuwe planten zoals de stekelbrem en vlottende bies. Ook paddenstoelen komen weer tevoorschijn, zoals de sombere honingzwam en het gewone vuurzwammetje.

Deuren boerderij openen in 2022

In 2022 kan je als bezoeker nog meer genieten op het domein, want dan openen de deuren van de boerderij. Gedeputeerde Jan De Haes, bevoegd voor Milieu, Groen- en Recreatiedomeinen: “De moestuin en de serre worden terug opgewaardeerd. Dan volgt de ontwikkeling van een ‘toontuin’, met slaapplaatsjes voor de egel, schuil- en wasplaatsen voor de tuinvogels, schuilmogelijkheden voor vleermuizen, stroken voor wintergraan voor overwinterende vogels,…Er komen nieuwe infoborden over de dieren in en rond de boerderij en op termijn staat er nog een uitbreiding van het vee op de planning.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.