deelmobiliteit sociale wijk Foto: Leen Van de Sande

Donkey Republic en Klimaan breiden deelmobiliteit uit naar Mechelse sociale wijken

Bewoners van de sociale woningen aan het Oud Oefenplein en in de Gandhiwijk in Mechelen kunnen voortaan eenvoudiger gebruik maken van deelmobiliteit. Er komen namelijk deelwagens- en fietsen. De stad wil ook financieel ondersteuning bieden om het delen van vervoersmiddelen aan te moedigen.

De stad Mechelen rolde de voorbije jaren een groot aanbod aan deelmobiliteit uit. Zo kwamen er deelwagens van verschillende aanbieders, kunnen mensen kiezen tussen meerdere deelfietsen en zijn er ook deelsteps. Maar hoewel het in verschillende wijken haast gemeengoed geworden is, merken de stad en Woonmaatschappij Rivierenland dat deelmobiliteit in de sociale wijken voorlopig niet doorbreekt.

“In samenwerking met Klimaan en Donkey Republic en met de steun van Europa willen we daar verandering in brengen”, zegt Thijs Verbeurgt (Vooruit), voorzitter van Woonmaatschappij Rivierenland. “We breiden het aanbod deelwagens en -fietsen uit naar de Gandhiwijk en het Oud Oefenplein zodat de bewoners daar makkelijker de stap kunnen nemen. Maar we willen ook bijdragen aan het wegwerken van bepaalde drempels.”

Zorgen

Zo ervaren mensen vaak financiële drempels en twijfelen ze bijvoorbeeld over de instap- of abonnementskosten die bij deelmobiliteit komen kijken. “Maar er spelen ook andere dingen mee”, zegt Verbeurgt. “Mensen vragen zich bijvoorbeeld af of ze wel altijd gebruik zullen kunnen maken van de wagen en hoe hij achtergelaten wordt door de vorige gebruiker. Al die drempels, vragen en zorgen willen we nu beter in kaart brengen.”

Op basis van dat onderzoek, dat al deels uitgevoerd werd aan het Oud Oefenplein, wil de stad maatregelen nemen om die drempels weg te werken. “We denken bijvoorbeeld aan een beperkte en tijdelijke financiële impuls”, zegt Mobiliteitsschepen Alexander Vandersmissen (Voor Mechelen). “Zulke maatregelen, zoals een korting op de instapkost, namen we de voorbije jaren ook al voor de brede maatschappij. We merkten toen dat die voor een boost in het gebruik zorgden.”

Goedkoper

“Want hoewel je in het begin tegen een bepaalde kost aankijkt om met deelmobiliteit van start te gaan, is het gebruik van een deelwagen vaak veel goedkoper dan het bezit van een eigen auto”, gaat Vandersmissen voort. “Zeker als je maar beperkt met de wagen rijdt”, benadrukt Vandersmissen. “En ook een elektrische fiets aankopen is niet goedkoop. Door elektrische deelfietsen aan te bieden in de sociale wijken, hopen we meer mensen te overtuigen van het gebruik van zo’n fiets.”

In eerste instantie worden er een deelwagen van Klimaan en enkele fietsen van Donkey Republic aangeboden in de zowel de Gandhiwijk als op het Oud Oefenplein. “Maar we onderzoeken de mogelijkheid om op korte termijn ook uit te breiden naar de Kruisbaan. Zo zouden we meteen de grootste sociale wijken van Mechelen betrekken in het project. Als het een succes blijkt, hopen we het aanbod nadien nog verder uit te breiden”, zegt Vandersmissen.

Om de deelwagens ook in de opstartfase voldoende kilometers te laten maken, zullen ook de personeelsleden van Woonmaatschappij Rivierenland er gebruik van maken. “Op die manier werken we binnen onze organisatie aan een duurzamere en efficiëntere mobiliteit”, aldus voorzitter Thijs Verbeurgt.