DOSSIER. Andy Van den Broeck runt Reality Matters in Mechelen en Californië: “Actie ondernemen, dat is waar Amerikanen in uitblinken”

MECHELEN, LOS ANGELES - Andy Van den Broeck, oprichter van RealityMatters, runt vanuit zijn nieuwe woonplaats in Los Angeles samen met zijn echtgenote een communicatieagentschap met een enorme focus op digitale innovatie. " Augmented reality en virtual reality zijn natuurlijke uitbreidingen geworden van onze kernactiviteiten."

'Wij bouwen 'Enterprise Metaverse Solutions', is het eerste wat we lezen op de website van RealityMatters. Het agentschap van CEO Andy Van den Broeck biedt bedrijven tal van opties en oplossingen in het digitale universum aan.

“Ons traject begon in Mechelen, maar strekte zich uit tot Californië. Het toont de noodzaak aan van constante innovatie en aanpassing. Augmented reality en virtual reality zijn natuurlijke uitbreidingen geworden van onze kernactiviteiten, die onze groei hebben gestimuleerd."

De expansie naar de Amerikaanse markt was een logisch gevolg van de ontwikkeling die het bedrijf doormaakt, legt Van den Broeck uit. "We erkenden het potentieel van de Amerikaanse markt, zowel qua grootte als qua eenvoud, met zijn overwegend eentalige communicatie en grotendeels uniforme regelgeving."

Het bedrijf heeft zich er ontwikkeld tot een internationale speler met cliënten als Cannon Equipment, Toyota Material Handling, Union Bank en Toro, waarmee het zijn Amerikaanse marktaandeel heeft geconsolideerd.

Lees ook: Reality Matters voorziet Mitsubishi van VR-game

De beslissing om te verhuizen met het  gezin en een tweede vestiging te openen in de VS kwam er in 2021. Andy beschrijft deze overgang als een leerproces. “Het uitbreiden naar een nieuwe markt brengt uitdagingen met zich mee, maar het heeft ons ook nieuwe inzichten gegeven en ons bedrijf in een positieve richting gestuurd.”

Het opbouwen van een klantenbestand en een netwerk in de VS was een uitdagende onderneming, geeft Van den Broeck toe. “Het vereist een aanzienlijke inspanning, vooral in vergelijking met België waar we al een gevestigd netwerk hadden. Het is een voortdurend proces van netwerken, praten met mensen, en het vragen om doorverwijzing.”

“Groter en sneller”

Over de zakelijke cultuurverschillen tussen de VS en België, zegt Van den Broeck dat de Amerikaanse mentaliteit er een is van ‘groter en sneller’. “De focus ligt meer op het eindresultaat en het idee om de eerste te zijn, in tegenstelling tot België waar meer aandacht wordt besteed aan het proces.”

Andy adviseert echter een evenwichtige aanpak. “Het is niet zozeer een kwestie van dat de ene aanpak beter is dan de andere, maar eerder het vinden van een evenwicht. Het is essentieel iets zorgvuldig te overwegen en na te denken over wat je doet, maar het is ook belangrijk om actie te ondernemen en je ideeën te presenteren. Dat is waar de Amerikanen in uitblinken.”

Over de spontaniteit van de Amerikanen merkt Van den Broeck op dat het soms misleidend kan zijn. “Ze zijn erg enthousiast en positief, maar dat betekent niet altijd dat er actie wordt ondernomen. Dat was zeker iets waar we aan moesten wennen toen we hier aankwamen.”

#Wonderberg is nieuwe creatieve hub in Mechelen

Wat brengt de toekomst van RealityMatters. Volgens Andy blijft het bedrijf flexibel en open voor nieuwe kansen. “We zijn altijd op zoek naar groeimogelijkheden, vooral omdat onze sector relatief nieuw is en constant evolueert. Terugkeren naar België staat zeker op de agenda, maar we laten het afhangen van de omstandigheden en timing.”

En ondanks de vele voordelen van hun nieuwe omgeving, is er één Belgisch product dat Andy mist: “De Belgische mayonaise. Er is niets dat zelfs maar in de buurt komt hier in de VS.”