Nieuws Mechelen Drie voetbalvelden groene energie op dak van Fiege

Drie voetbalvelden groene energie op dak van Fiege

Drie voetbalvelden groene energie op dak van Fiege

PUURS – Dinsdagmiddag mocht burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V) van Puurs-Sint-Amands samen met het management van Luminus, Fiege en Goodman het laatste van de 7120 zonnepanelen plaatsen op het dak van het Puurs Logistics Centre. De gloednieuwe installatie is goed voor 2.746 MWh groene stroom per jaar, het equivalent van het verbruik van 700 gezinnen.

Het Puurs Logistics Centre is eigendom van vastgoedontwikkelaar en investeerder Goodman. Fiege, één van Europa’s voornaamste logistieke bedrijven, doet van daaruit onder andere de logistieke dienstverlening voor Makro. Insaver, een dochteronderneming van Luminus, plaatste 7.120 zonnepanelen op het dak van de site. De zonnepanelen beslaan ongeveer 18.000 m² of de oppervlakte van drie voetbalvelden en zijn goed voor 2.746 MWh groene stroom per jaar.

Voor Jan Pollaris, CEO van Insaver, is de zonnepaneleninstallatie bij het Puurs Logistics Centre meteen het grootste project dat zijn bedrijf tot op heden realiseerde. “Samen met Goodman bekijken we vandaag hoe we ook op andere van hun sites vergelijkbare projecten kunnen realiseren.”

Fiege zal ongeveer 10 % van de lokaal geproduceerde groene stroom zelf verbruiken. De rest wordt op het net geïnjecteerd. “Sinds de start van de verbouwingen in 2017, is het altijd de bedoeling geweest om de site duurzaam te ontwikkelen. Vorig jaar was de burgemeester hier ook al te gast voor de aanplanting van een Urban Forest op een braakliggend stuk grond naast de site. Met de plaatsing van de zonnepanelen is nu de laatste stap in dit traject gezet en we zijn dan ook verheugd dat we samen met onze partner Goodman kunnen bijdragen tot een gezondere leefomgeving”, zegt Christoph Verhavert, HR-manager van Fiege.

Als één van ’s werelds grootste ontwikkelaar van logistiek vastgoed verduurzaamt eigenaar Goodman continu haar portfolio. Zo investeerde het fors in het nieuwe zonnedak in Puurs-Sint-Amands. Lien Standaert, Country Manager Belgium & The Netherlands van Goodman: “Onze strategie is niet enkel gericht op het duurzaam ontwikkelen van toekomstbestendig vastgoed. We investeren daarnaast voortdurend in onze bestaande panden zodat deze blijven beantwoorden aan de hoogste standaarden. Het zonnepanelenpark op het dak van het Puurs Logistics Centre is daar een mooi voorbeeld van. Op die manier willen we actief bijdragen tot het behalen van het klimaatakkoord van Parijs en tegelijk ondersteunen we onze klanten in hun duurzaamheidsambities.”

Burgemeester Koen Van den Heuvel vindt dat ieder van ons zijn steentje moet bijdragen in de strijd tegen de klimaatverandering. “Het klimaat is van ons allemaal en we kunnen de uitdaging van de klimaatverandering enkel samen aangaan. Deze zomer heeft ons duidelijk gemaakt dat de tijd dringt. Gezinnen, overheden maar zeker ook onze bedrijven moeten hun verantwoordelijkheid opnemen. Als burgemeester ben ik dan ook blij dat in onze gemeente deze nieuwe grote zonne-installatie wordt gerealiseerd. Enkel dankzij deze initiatieven kunnen we het ambitieuze doel van een koolstofneutrale energietoekomst realiseren. Ik hoop dat heel wat andere bedrijven zich door dit voorbeeld laten inspireren.”

Voor Luminus is de strijd tegen de klimaatverandering een werk van elke dag. “We zijn de eerste generatie die geconfronteerd wordt met de gevolgen van de klimaatverandering, maar ook de laatste die er wat aan kan doen”, legt Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus uit.  “Als we onze krachten bundelen, kunnen we de CO2-uitstoot drastisch verminderen en zo snel mogelijk een CO2-neutrale energietoekomst bouwen. Grote hernieuwbare energieprojecten zoals hier in Puurs-Sint-Amands zijn broodnodig. Bovendien maakt het niet alleen een verschil voor het halen van de hernieuwbare energiedoelstellingen, maar ook voor de energiefactuur van een bedrijf”, besluit Dallemagne.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.